Ledare

Finlands kris kan bli vår

Jussi Halla-aho och många fler i hans parti är dömda för hatbrott. De är populära bland högerextremister och även om den förre partiledaren ville städa upp partiet utåt sett, har de ändå valt att inte utesluta någon. Foto. Jussi Nukari/Lehtikuva/TT.

Under sin tid i regering har Finlands Sverigedemokrater – Sannfinnländarna –radikaliserats. Ingen av dem har något att göra i en demokratisk regering.

Ledare

 
Jussi Halla-aho är anledningen till att regeringen i Finland fallit. Han blev i veckan vald till ny partiledare för Sannfinländarna, ett parti som sitter med i regeringen. Sannfinländarna har alltid varit ett parti med en retorik som bygger på hat, men nu blev det för mycket.
Jussi Halla-aho och många fler i hans parti är dömda för hatbrott. De är populära bland högerextremister och även om den förre partiledaren ville städa upp partiet utåt sett, har de ändå valt att inte utesluta någon. Högt i tak för extremhögern. Men nu fick den falangen makten över partiet, och regeringen föll för att statsministern, Juha Sipilä, inte ansåg sig kunna samarbeta mer med Sannfinländarna. Nu har den förre partiledaren hoppat av Sannfinländarna och bildat ett nytt parti som planerar att samarbeta med regeringen.

Många jämför Sannfinländarna med Sverigedemokraterna. Politiskt är de lika med invandringskritik, islamofobi och en historia av främlingsfientliga uttalanden och hatbrott. Trots det får de skyldiga sitta kvar i partiet. I Finland är Sannfinländarna så rumsrena att de fått bilda regering, mer än en gång. Något Sverigedemokraterna fortfarande bara drömmer om. Men när Anna Kinberg-Batra öppnar för samarbete blir det kanske snart verklighet.

Sannfinländarna har gått från att vara ett parti som även pratar om välfärdsfrågor, till ett parti vars partiledare är dömd för hets mot folkgrupp. Han vill ha ett mer invandringskritiskt parti och menar att stöld är ett genetiskt särdrag hos somalier. Han vill gärna ha ett närmare samarbete med SD. Men för att vara helt rättvisa är det ändå skillnad på Sannfinländarna och Sverigedemokraterna. De senare har rötter i nazismen medan Sannfinländarna snarare radikaliserats mer på senare tid. Men inget av partierna har något att göra i en demokratisk regering. Kanske kommer Anna-Kinberg Batra inte heller ge dem det utrymmet.

Skulle nästa val få oklara majoriteter, så är risken att högern samarbetar med just SD– utan att sätta dem i regeringsställning. Men alla vet att samarbete handlar om att både ge och ta. Och vilka principer skulle de ge avkall på för att få regera Sverige? Låt oss slippa få veta det. Låt Finland bli ett varnande exempel – för alla.

  • Anna Kinberg Batra
  • Finland
  • Moderaterna
  • Sannfinlädarna
  • Sverigedemokraterna

Ledare