Kultur

Fjäsk, fjäsk, fjäsk

Ann-Sofie Dahl. Foto: Malin Kihlström.

Erik Haking läser en bok om varför Nato är så bra, där referenserna är Natos egna fördrag och hemsida.

Kultur

1961 utbröt det portugisiska kolonialkriget när de ”översjöiska provinserna” – som Portugal kallade Angola, Guinea och Moçambique – gjorde uppror. Som originalmedlem i Nato fick regimen tillgång till vapen som framtagits för att vara särskilt effektiva mot gerillor, och flygplan lastade med napalm lyfte från Nato-baser som upprättats i landet.

Detta finns inte med i Ann-Sofie Dahls bok Nato – Historien om en försvarsallians i förändring (Historiska media) . Där heter det att Nato grundades av demokratier som alltid syftat till att sprida fred i världen. Som källhänvisning till alla ädelmodiga avsikter uppges Natos egna fördrag och hemsida ”för den som är nyfiken på vad som händer och sker”.

En snabb faktakoll slår dock fast att 8 av Natos 12 grundare var kolonialmakter, som begick massaker efter massaker arm i arm med militärdiktaturen Portugal.
De antikoloniala rörelserna – som varenda moderat nuförtiden lovar att man stöttade hela tiden – utkämpade samtidigt sina strider med hjälp av förnödenheter från Sovjetunionen. Den ”fria världen” – som Dahl helt utan ironi, förbehåll eller skam kallar den – beväpnade istället den fascistiska kolonialmakten.

Dahls bok – som lovordas varmt på omslaget av Natos tidigare generalsekreterare – är en ren progandaskrift från höger och oväntat fjäskig även för att komma därifrån.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Ann-Sofie Dahl
  • NATO
  • Nato – Historien om en försvarsallians i förändring

Kultur