Inrikes

Flamman erfar: majoritet i riksdagen vill mjuka upp sjukförsäkringens regler

Ardalan Shekarabi är ansvarig minister inom den socialdemokratiska regeringen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

De hårt kritiserade sjukförsäkringssystemet kan ändras. Källor till Flamman uppger att det finns en majoritet i riksdagen för att mjuka upp reglerna.

Inrikes

Enligt flera källor till Flamman kan det finnas en riksdagsmajoritet för att göra stora ändringar i det nuvarande sjukförsäkringssystemet.

Tidigare har socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi talat om behovet av en förändrad sjukförsäkring, men menat att det inte varit möjligt att gå vidare, eftersom förändringarna som krävs saknar stöd i riksdagen.
Ida Gabrielsson är socialförsäkringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, och nybliven vice ordförande i partiet. Hon är också ledamot av socialförsäkringsutskottet.
Enligt henne handlar det bland annat om att ändra tidsgränsen på 180 dagar, och att införa ett krav på att arbetsförmågan måste prövas mot ett arbete som faktiskt finns på arbetsmarknaden istället för som i dag: ett arbete som skulle kunna finnas.
– Jag bedömer att tillräckligt många partier har slutit upp i på ett förslag i den riktningen. Som jag förstår det har vi en majoritet i riksdagen, säger Gabrielsson till Flamman.
Även Centerpartiet bekräftar för Flamman att de kan tänka sig att ställa upp bakom en förändrad sjukförsäkring, eller i alla fall delar av den.
– Vi vill inte rösta för hela Vänsterpartiets förslag. Vi har lämnat in ett utskottsinitiativ som är en del av Vänsterpartiets. Det förväntar vi oss att Vänsterpartiet ska ställa upp på – annars kommer inget av förslagen att få majoritet säger Solveig Zander, centerpartiets talesperson för socialförsäkring till Flamman.
Miljöpartiet har tidigare meddelat att de stödjer förändringar i linje med utredningens förslag. Det innebär att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har den majoritet han har sökt.
– Ardalan Shekarabi brukar vara väldigt noga med att säga att anledningen till att han inte har fixat sjukförsäkringen är att det inte finns någon majoritet i riksdagen. Det är det vi synar nu, säger Ida Gabrielsson.
Flamman har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

  • Ardalan Shekarabi
  • försäkringskassan
  • sjukförsäkringen

Inrikes