Inrikes

Hård kritik mot polisen efter ingripande mot Flamman-reporter: “hot mot pressfriheten”

Vy inifrån den polisbuss som transporterade bort Flammans reporter från demonstrationen. Foto: Noa Söderberg.

Flammans Noa Söderberg: “De muddrade oss och letade igenom våra väskor”.

Inrikes

Det var på fredagsförmiddagen som Flammanreportern bevakade en protestaktion för klimatet på Hornstull i Stockholm. 

– Vi var på plats och fotograferade poliser och vad vi trodde var en aktivistgrupp när polisen tog oss åt sidan och bad att få se våra id-kort. Efter det förklarade de att de skulle förflytta oss för att ”förhindra brottslig verksamhet”, säger Noa Söderberg. 

– De muddrade oss, letade igenom våra väskor och sedan körde de iväg oss i varsin polisbuss. 

Flammans reporter omhändertogs tillsammans med en fotograf från en internationell bildbyrå. Båda släpptes av i Spånga utanför Stockholm. 

Ingen ska ha delgivits misstanke om något brott. 

Polisen avkrävde också uppgifter om arbetsgivare och bad om upplysningar om aktivisterna som befann sig i närheten, bland annat genom att fråga ”hur visste ni att det här skulle hända?”

– Jag sade att jag inte visste någonting och att jag var här för att bevaka händelsen förstås, men de sade ändå att vi ”rörde oss misstänkt, som om vi var med i gruppen.”

Enligt polis på plats ska det ha rört sig om ett bortforslande med stöd av polislagens paragraf 13. Den ger polisen rätt att föra bort personer som ”stör den allmänna ordningen”, även om dessa inte misstänks för något brott. 

Skulle du säga att ni ”störde ordningen” på något vis?

Nej. Vi gick runt på trottoaren och försökte se vad som hände, och vi hade redan innan förklarat för polisen att vi var där som journalister. 

Både Journalistförbundet och Reportrar utan gränser fördömer nu polisens agerande.

– När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerandet ser vi främst i länder med stora brister i demokratin, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige.

– Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem på det här vårdslösa sättet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

De båda organisationerna meddelar på fredagseftermiddagen att de har varit i kontakt med polisen och begärt ett möte om det inträffade.

Stockholm har under veckan varit värd för FN:s klimatkonferens, och därmed också blivit skådeplatsen för en lång rad klimataktioner. Under fredagen håller Fridays for future en stor demonstration och aktivistnätverket Pull the plug anordnar en ”stökig stadsvandring”.

 

  • klimataktivism
  • Polisingripande

Inrikes