Vårdvalet infördes första gången 2008 för att ge vårdtagare möjligheten att själva välja vårdgivare. Det öppnade upp för att både privata och offentliga aktörer fick konkurrera om patienter. Det började i Stockholms län, Halland och Västmanland. Sedan fattade riksdagen beslut om att ett liknande vårdsystem måste införas i alla län. I landstinget i Stockholms län har det sedan dess dykt upp 34 nya vårdval.
Vårdval Geriatrik klubbades igenom i början av den här sommaren och ska börja gälla 2018, trots riskerna som lyfts. Regeringens nationella samordnare Göran Stiernstedt har i sin utredning ”effektiv vård” avrått från att införa vårdval för multisjuka äldre. Han varnar för risken att vården splittras upp och blir ineffektiv.
Även de äldre är oroade för införandet av vårdvalet. Svenska pensionärsföreningen i Danderyd har protesterat mot att avdelningen för Geriatrik på Danderyds sjukhus ska stängas i samband med omorganisationen, och att de äldre i stället skickas till Sollentuna. Nyligen skrev oppositionslandstingsråd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting en debattartikel (Dagens Samhälle 13/6) om att vårdvalet för äldre bör avbrytas.
Det är inte alltid Miljöpartiet är emot vårdval som riskerar att bli ineffektiva. I Västra Götalandsregionen har Miljöpartiet gått ihop med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna för att bilda en majoritet för Vårdval Mödravård. Anledningarna till införandet av vårdvalet är att uppnå ”högre medicinsk kvalité och kundnöjdhet” samt ”tryggare kund och tryggare barn”. Enligt en enkät som gjorts av Närhälsan framkommer att Västra Götaland redan i dag har över 90 procent nöjda och trygga patienter inom mödravården.
Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition med ansvar för Hälso- och sjukvårdsfrågor i Västra Götalandsregionen är kritisk till vårdvalet.
– Mödrahälsovården är en viktig verksamhet som håller mycket hög kvalitet. Vi ser inte hur det kan bli bättre genom att göra det till en vinstdrivande marknad, däremot ser vi betydande risker, säger han till Flamman.
Experter och vårdpersonal varnar för att vårdvalet inom mödravården kan hota patientsäkerheten, att vården riskerar att bli ojämn och översikten av den enskilda gravida förloras. Kritiken mot beslutet har kommit från flera håll, bland annat från Sektorsrådet för kvinnosjukvård, VGR. De ifrågasätter beslutet och listar flera orosmoment, bland annat brister i Regionens Organiserade Cellprovskontroll. Det oroar särskilt, då arbetet med att förebygga livmoderhalscancer riskerar att försämras och därmed öka antalet cancerfall.
Bättre vård för de rika
Flera instanser har sett över konsekvenserna av vårdvalet. 2014 undersökte myndigheten för omsorg- och vårdanalys hur vårdvalet, inom den specialiserade vården, påverkat vårdutnyttjandet mellan olika socioekonomiska grupper. En slutsats är att det framförallt är höginkomsttagare och högutbildade som väljer privata vårdgivare. Det framkommer också att det är patienter som är vid godare hälsa som privata vårdgivare riktar sig till, då de är mest lönsamma. Högst kvalité höll däremot den offentliga vården, men det är också den som får de mest vårdkrävande patienterna.
Riksrevisionens granskning av vårdvalet 2014 visar bland annat att ”vårdkostnaderna tycks öka, skillnaderna mellan landstingen minskar inte och vårdkrävande patienter missgynnas. De önskade effekterna för innovation och utveckling i vården verkar i stort sett ha uteblivit. De positiva resultaten av reformerna i form av förbättrade kontaktmöjligheter, fler vårdcentraler och ökade besöksfrekvenser förefaller i högre utsträckning ha kommit patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status till del.”
Försämrad arbetsmiljö
Konsekvenserna av vårdvalet slår inte bara mot patienter och landstingens ekonomi, även arbetsmiljön blir lidande. Resultatet av en studie om arbetsförhållanden för distriktsläkare i Östergötland visar ”att distriktsläkarna upplever signifikant försämring av arbetsförhållandena efter vårdvalsreformen på flertal punkter.” Liknande larm kommer även från Västra Götaland och fackförbundet Fysioterapeuterna. Sedan Vårdval Rehab infördes har ett poängsystem börjat gälla, där olika typer av patienter innebär olika mycket poäng, och därmed hur stor ersättning de olika enheterna får. Facket menar att detta är något som stressar personalen och på så sätt riskerar patientsäkerheten.