Krönika

FN är betydligt bättre än alternativet

Krönika

Jaha, nu ska det gnällas på Förenta Nationerna igen. Moderata ungdomsförbundets ordförande Johan Forsell upprörs över 60-årsjubiléet. I en debattartikel i Aftonbladet (25/10) kräver han att FN läggs ner. Eftersom ”FN har blivit en högtidlig arena för diktaturstater (…) Därför borde en ny världsorganisation bildas med efterlevnad av demokrati och mänskliga rättigheter som krav för medlemskap.”

Visst finns det diktaturer i FN. Och visst finns där skurkstater (den största heter för övrigt USA). Det är ju liksom själva poängen.
Alla länder får vara med. Men FN är ingen världsregering, utan en mellanstatlig organisation. Medlemsstaterna kan strunta i FN:s beslut. (Det är ju därför som Israels ockupation, Sveriges omänskliga flyktingpolitik och annat som FN fördömt kan fortsätta).
Ändå är FN-stadgan besvärlig för de stater som tycker om att föra krig och bryta mot mänskliga rättigheter. Och för deras svenska följeslagare.Man kan förstås tycka att det är orättvist att det finns permanenta medlemmar av säkerhetsrådet. Men det är inte meningen att det ska vara rättvist.
Det är rimligare och mer legitimt att de mäktigaste/farligaste, länderna som USA och Ryssland sitter i säkerhetsrådet än att Sverige eller Liechtenstein gör det. Även om Sverige är det snällaste landet i hela världen.
Med folkrätten, är det som med all rättsordning. Eller som med den borgerliga demokratin. Den är formell och otillräcklig. Ibland riktigt obehaglig. Men ändå bättre än bombhögerns alternativ. Ta andra världskrigets segerherrar, de vars imperium lade grunden för Förenta Nationerna – Winston Churchill, Charles de Gaulle och Josef Stalin. Inte alltid så trevliga killar.

I många avseenden konservativa, för att inte säga reaktionära. Dödade oskyldiga ibland.
Det är deras värld vi lever i – på gott och ont. Men mest på gott. För alternativet var Adolf Hitlers tredje rike. Hade det inte varit för att Churchill, de Gaulle och Stalin vunnit kriget hade vi suttit i arbetsläger allihopa. Ska det vara så svårt att fatta?
Alternativet till den nuvarande världsordningen är en återgång till Hitlers och Mussolinis världsordning. En laglös värld där den starkes rätt är det enda som gäller. Det förlorar världen på, oavsett om det är Bush eller bin Ladin som sitter på de tuffaste bomberna.