Krönika

Folk, folkpartiet och Kina

Krönika

Nordamerikanska University of Maryland har undersökt inställningen till kapitalism i världens 20 största länder.
Över 20.000 personer har fått svara på frågan: ”Anser du att marknadsekonomi och fri företagssamhet är ett bra system för framtiden?”. Allra störst stöd för marknadsekonomi finns i Folkrepubliken Kina. Där svarar 74 procent ja på frågan. Andra länder som hamnar högt uppe på listan är Sydkorea (70 procent ja-svar), Filippinerna (73 procent) och USA (71 procent).

Ja, kapitalismen är populär i Kina och Kina är populärt hos kapitalisterna. Ändå har politikerna i Sverige inte riktigt hängt på den nya Kina-vågen. Göran Persson hyllade visserligen den kinesiska stabiliteten för några år sedan, men det var väl mest vanligt diplomatsnack.
I höstens val finns faktiskt bara ett parti som verkligen brinner för Kina. Sveriges mest principfasta parti – folkpartiet. I en valfilm på folkpartiets hemsida förklarar Lars Leijonborg varför vi måste lära av Kina.

Där kan de det här med entreprenörskap. Sverige borde bli mer som Kina. Och det kommer det att bli om vi får en borgerlig regering. Som vanligt gör folkpartiet en valkampanj som bygger mer på hot än på löften. Det är lite som det här med att nu jävlar ska vi sänka er a-kassa och prygla era barn i skolan. Men det brukar i och för sig gå hem i stugorna. På samma hemsida finns också Leijonborgs tal till folkpartiets senaste landsmöte. Han berättar:
– En av de kinesiska ledarna jag träffade i Peking sade så här: ‘Du säger till oss att demokrati och marknadsekonomi måste gå hand i hand. Varför är det då ni som kallar er demokratier som saboterar frihandeln genom textilkvoter och väldiga jordbrukssubventioner?’

Ja, vad har man för nytta av demokrati när det finns textilkvoter? Följaktligen finns det inte mycket till demokrati i det rövarkapitalistiska Kina.
Så tacka fan för att de hamnar längst upp på listan över folk som gillar marknadsekonomi. Alla som inte gör det åker ju i finkan. Onekligen en konkurrensfördel.
Enligt University of Marylands undersökning finns det bara ett land med en majoritet antikapitalister. I Frankrike, där endast 36 procent uppger att de gillar marknadsekonomin. Så kan det gå när folk får tycka vad de vill.