Inrikes

”Folket stödjer en radikal klimatpolitik”

Flamman frågar…

Inrikes

…Ruth Alice Aniansson, talesperson för Klimataktion och konferencier på ”Tillsammans för klimatet”.

 

Nu i helgen, den 28 och 29 november, arrangeras klimatmanifestationer runt om i Sverige. De är en del av över 1 700 globala manifestationer, med anledning av FN:s stora klimattoppmöte i Paris, där miljontals människor kommer att demonstrera för ett hållbart och rättvist klimatavtal. Klimatmanifestationen i Stockholm går under parollen ”Tillsammans för klimatet”.

Varför är det viktigt med manifestationer inför klimattoppmötet i Paris?
– Det är en viktig kraftsamling för alla oss som kämpar för en sund klimatpolitik. Tillsammans visar vi att vi är många, att vi stödjer varandra i tron på en bättre framtid, och att vi kan höja våra röster. Det är vi tillsammans som lever på den här jorden och nu skickar vi tillsammans ut ett budskap om att vi måste sluta förstöra den här planeten.

Vad hoppas ni att klimattoppmötet ska resultera i?
– Det absolut viktigaste är att de rika länderna vågar säga att de ska skära ned rejält på sina utsläpp. För det krävs politiker som är modiga, som inte sitter i famnen på fossilindustrin. Med de här manifestationerna vill vi visa att vi stödjer alla politiker som vill gå långt i klimatförhandlingarna. De ska känna att de har oss i ryggen, att även folket stödjer en radikal klimatpolitik.

”Klimaträttvisa nu!” är en av parollerna för manifestationen i Stockholm. Vad menar ni med det?
– Miljöförstöringen beror till stor del på fossilindustrin – och det är vi i västvärlden som har drivit igång den. Hela vår livsstil, allt vårt rikemansöverflöd, bygger på en fruktansvärd ekonomisk orättvisa. Jag släpper ut mycket mer koldioxid än de flesta i Afrika, Latinamerika och Asien, men ändå är det de som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarnas konsekvenser. Det är klimatorättvist, helt oacceptabelt och mobbning i global skala.

Hur kan Sverige bli ett föregångsland i klimatarbetet?
– Biffen, bilen och bostaden har vi nästan alla hört talas om. Om Sverige skulle klimatanpassa sig, genom att bygga ut kollektivtrafiken, anpassa bostäderna och få folk att äta mycket mindre kött, så skulle det vara radikala framsteg. Men vi får inte heller sätta allt vårt hopp till klimattoppmötet. Oavsett hur det går i Paris måste Sverige vara ett föregångsland för andra länder.

    Inrikes