Opinion

Folkets tur är en utveckling av vårt EU motstånd

Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet . Foto: Emil Langvad/TT.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk svarar på Ana Süssner Rubins artikel om V och EU-valet, som publicerades i Flamman nr. 2/2019.

Opinion

Jag tror att vi är många både inom och utom vårt parti som delar Ana Süssner Rubins analys om att EU skapades som en union för kapitalet. Likaså är vi många som kan göra långa listor över dålig EU-politik. Men faktum är att det inte lett till någon framgång i att bygga en starkare motståndsrörelse.
Vi måste helt enkelt hitta nya sätt att blåsa liv i EU-motståndet och kraftsamla för att ändra den politiska utvecklingen i Europa.
I det här sammanhanget är Vänsterpartiets samarbete med systerpartier i Europa, Folkets tur, en viktig utveckling av vår EU-kritik och motstånd. Här anser jag att Ana Rubin landar fel när hon ser oss och våra systerpartier som naiva önsketänkare.

Folkets tur är ett samarbete med våra systerpartier i Frankrike, Spanien, Danmark, Finland och Portugal. Syftet är att samla EU-kritiska vänsterkrafter inför valet i maj, stötta varandra och flytta fram positionerna i kampen mot EU:s nyliberala hegemoni. Tidigare var det få vänsterpartier som hade en grundläggande kritik av EU eller formulerade ett EU-motstånd. I dag kan vi glädja oss åt att det är många av våra systerpartier runtom i Europa som närmat sig oss och utvecklat en allt starkare EU-kritik.

I Folkets tur ingår portugisiska Bloco de Esquerda som vill införa möjligheten för länder att lämna euron. De är stödparti till den enda regering i EU som lyckats bryta med trojkans krav på nedskärningar. I samarbetet ingår också spanska vänsterpartiet Podemos, som utvecklat en starkt systemkritisk hållning till både euron och EU. Från Frankrike ingår La France Insoumise som utmanar Macrons nyliberala korståg och uppmanar till olydnad mot EU:s fördrag.

Det är bara vi i vänstern som kan ta strid för jämlikhet och klimatet och som har en politik som kan sätta stopp för den växande extremhögern

Kort sagt, Folkets tur är en plattform för vänsterpartier som inte accepterar och böjer sig inför EU, vare sig det gäller fördrag eller den förda politiken. Det är en utveckling av vårt EU-motstånd och en strategisk möjlighet som vi ska ta vara på. För mig är det självklart att vi inte bara ska delta, utan vara pådrivande i att utveckla samarbetet. Kanske kan vi rentav, med viss ödmjukhet, lära oss något av de andra partiernas ofta mer framgångsrika mobilisering och EU-motstånd?

Avslutningsvis ser jag också fram emot en växande motståndsrörelse från vänster i EU-valet. Det är bara vi i vänstern som kan ta strid för jämlikhet och klimatet och som har en politik som kan sätta stopp för den växande extremhögern som hotar många av oss inpå bara livet. I den kampen vet jag att Ana Süssner Rubin och jag – jämte många andra kamrater – kommer stå tillsammans.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • EU
  • EU-valet
  • vänsterpartiet

Opinion