Utrikes

Förändrat landskap i El Salvador

Anhängare till partiet Nuevas Ideas firar kandidaten Nayib Bukeles seger i presidentvalet den 3 februari 2019. Foto: Moises Castillo/AP/TT.

I parlamentsvalet i El Salvador på söndag kan det traditionella partisystemet som dominerats av högern och en tidigare vänster­gerilla utplånas av en uppstickare.

Utrikes

Den 28 februari kan El Salvador gå in i en ny era då det relativt nyligen bildade partiet Nuevas Ideas väntas vinna stort i parlament- och kommunalvalen. Om prognoserna slår in skulle detta innebära att inbördeskrigets aktörer förlorar sitt grepp om det politiska livet i landet.

El Salvador levde under militärdiktatur i över år efter att general Hernández Martínez tog makten 1931. Under 1970-talet radikaliserades vänsteroppositionen och gav upphov till fem gerillaorganisationer vars syfte var att genomföra en revolution. 1980 gick dessa organisationer ihop och bildade FMLN (Befrielsefronten Farabundo Martí).

Hela 80-talet präglades av kriget mellan de USA-stödda regeringsstyrkorna och vänstergerillan. Regeringens armé och de högerextrema dödspatrullerna gjorde sig skyldiga till många mord på obeväpnade civila. FMLN för sin del betraktades internationellt av många som folkets armé och fick stöd av solidaritetsgrupper runtom i världen.

Kriget tog slut 1992 efter en process av fredsförhandlingar. Hela 75 000 människor hade dött, tusentals hade tvingats i exil och landet var ideologiskt delat i två läger. På ena sidan stod högerpartiet ARENA (Republikanska Nationalistiska Alliansen), vars grundare var en militär som organiserade dödspatruller under 80-talet. På den andra sidan stod FMLN, som nu hade omvandlats till ett politiskt parti.

I och med fredsavtalet blev valen nu demokratiska. ARENA som innehade makten vann ytterligare tre presidentval i rad. Partiets paroll ”Fosterland ja, kommunism nej” fick många sympatisörer. Alla ARENA-presidenter har officiellt eller inofficiellt anklagats för korruption. Två av dem satt en tid i fängelse för att de förskingrat miljontals dollar ur statskassan.

Presidentvalet 2009 blev historiskt. Mångas dröm gick i uppfyllelse när den före detta gerillan FMLN kom till makten. Framgången berodde till viss del på att man hade den karismatiske journalisten Mauricio Funes som kandidat. I dag befinner han sig i exil i Nicaragua och även han är anklagad för korruption.

I följande val hade FMLN den före detta gerillaledaren Sánchez Cerén som kandidat. Partiet vann men det rådde en viss besvikelse bland sympatisörerna över att gerillaledarna inte ville stiga åt sidan för att släppa fram civila kandidater. När det gäller själva politiken blev det inte så stor skillnad mellan höger och vänster. Landet gick inte över till någon sorts socialism under de två FMLN-regeringarna. Detta ledde till utbrett missnöje bland många vänsterväljare.

Det senaste presidentvalet 2019 var mycket speciellt. ARENA och FMLN hade antagligen räknat med att någon av deras kandidater skulle vinna. Men det visade sig att folket var trötta på brutna löften och korruption och i stället valdes den 37-årige Nayib Bukele med 53 procent av rösterna. Bukele hade tidigare varit medlem i FMLN och haft stora framgångar som borgmästare i huvudstaden San Salvador. Hans motto är att: ”Pengarna räcker om ingen stjäl dem”.

Bukele var tidigare i FMLN men gjorde sig omöjlig då han öppet kritiserat partiet och slängdes ut. Likt en mellanamerikansk Emmanuel Macron bildade han i stället partiet Nuevas Ideas, vars ideologiska hemvist är otydlig. Konfrontationen var given. Nu hade han inte bara högern som fiende utan även vänstern. ARENA och FMLN har ibland gått ihop i sina attacker mot den skicklige nykomlingen. Han beskrivs som populist och auktoritär. Dock har ingen anklagat honom för korruption.

Opinionssiffrorna visar att Nuevas Ideas kan räkna med ett stöd på minst 60 procent i parlaments- och kommunalvalen den 28 februari. Detta skrämmer så klart de traditionella partierna. Till exempel försökte några parlamentariker nyligen förklara presidenten mentalt inkapabel att utföra sitt ämbete, men den folkliga opinionen fick dem att backa.

Om Nuevas Ideas tar över parlamentet och de flesta kommuner i landet kan Bukele utan problem driva igenom sin politik. Samtidigt skulle ARENA och FMLN, som båda föddes ur kriget, åtminstone för en tid framöver praktiskt taget försvinna från den politiska kartan i El Salvador.

  • el salvador
  • Latinamerika
  • Sydamerika

Utrikes