Enligt Israels försvarsmakt IDF skedde bordningen i enlighet med internationell rätt och utifrån tydliga regeringsdirektiv. IDF:s första pressmeddelande tyder på att Estelles besättning, varav många kända författare och konstnärer, utövade passivt och fredligt motstånd genom att inte tillmötesgå militärens krav på att avbryta seglingen mot blockadvatten. Efter att IDF bordat fartyget bjöds den gripna besättningen, enligt pressmeddelandet, ”på mat och dryck”. Så var inte fallet i maj 2010 då nio turkiska medborgare sköts ihjäl under israeliska arméns våldsamma bordning av MV Mari Marmara.
Internationellt vatten
Mattias Gardell, författare och religionshistoriker och själv ombord på skeppet, berättade i lördags för en av Sveriges Radios reportrar att Estelle omringats av fem israeliska fartyg. Bordningen skedde på internationellt vatten och under tisdagen vittnade frisläppta israeliska besättningsmedlemmar om oproportionerligt våld, hot och elchocker med elpistoler.
Under tisdagen hade UD ännu inte kommenterat utvecklingen på sin hemsida, något som tros vara en del av UD:s ”tysta diplomati”. Däremot hade Carl Bildt skrivit om utvecklingen på sin blogg: ”Vad vi anser om situationen i och kring Gaza är väl bekant, och inte minst genom EU har vi ju varit och är djupt engagerade i att successivt förbättra det humanitära och ekonomiska tillträdet till Gaza.”
– Det jag hade önskat av Carl Bildt är att han inte bara lämnat över till UD att göra konsulärt arbete för att bistå de fängslade svenskarna på bästa sätt, utan att han också på ett mycket tydligare sätt externt uttalat sig mot Israels blockad av Gaza, säger Bodil Ceballos, riksdagsledamot för Miljöpartiet och ledamot i Utrikesutskottet, till Flamman.
Regeringen framförde kritik
Ceballos finner det en smula märkligt att det enda allmänheten kan få veta rörande regeringens synpunkt i frågan är genom att läsa utrikesministerns dagbok.
– Utan starka och öppna påtryckningar på Israel från många EU-länder kommer vi inte att se någon förändring i landets agerande, säger hon.
Den svenska regeringen framförde i måndags kritik mot Israel för sin hantering av Estelles svenska besättning. Först kom uppgifter om att Dror Feiler, musiker och en av Ship to Gazas initiativtagare, hade förts till israelisk domstol och anklagats för att ha ”hjälpt fienden”. Han återbördades till de övriga senare samma dag men har inte frisläppts.
De elva svenskarna i besättningen har vägrat skriva under ett papper där de erkänner sig ha äntrat israeliskt territorium illegalt. Tvärtom uppgav Mikael Löfgren, pressansvarig för Ship to Gaza, i Studio Ett (22/10) att de fått rådet från jurister på plats att endast underteckna papper där det framgår att de förts till Israel mot sin vilja.
Fredlig aktion
– Man måste betänka att här kommer ett segelfartyg med obeväpnade civila ute på internationellt vatten som överfalls utav flera militärbåtar med maskerade och beväpnade soldater. Det är inte vad jag kallar en fredlig aktion, säger Löfgren.
FN:s råd för mänskliga rättigheter fastslog i en rapport i samband med bordningen 2010 att Gaza genomled en humanitär katastrof. ”Bevisen inifrån Gaza var så överväldigande att påståenden om motsatsen föll på sin egen orimlighet”, fastslog rapporten. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, ser två rättsliga dimensioner kring helgens bordning: huruvida bordningen skedde på internationellt vatten och ifall det våld som uppges ha brukats var proportionerligt.
– Under fredstider har inga stater rätt att bruka våld på internationellt vatten, sade Bring i Studio Ett och påpekade att bordningen var folkrättsvidrig om den skett på internationellt vatten.
Fotnot: När denna artikel pressläggs har fyra svenskar, däribland Mattias Gardell, flugits tillbaka till Sverige.