En annan gryning
Camilla Sten.
Ordfront.
”Det stora problemet med de auktoritära är att det blir farligt att förlora. När de får makten behåller de den. De avlövar oppositionen och inskränker friheterna för medier, marknader och människor. Ofta med massornas initiala bifall. Och om andra möter dem med samma metoder har de redan vunnit.”
Det skrev Mattias Svensson i en flitigt delad text i Aftonbladet den 18 februari. Han analyserar en politisk tendens som är förskräckande tydlig både i Europa och USA: Marine Le Pen i Frankrike, Donald Trump i USA, den auktoritära utvecklingen i Ungern, Ryssland, Turkiet, Polen.
Så hur nära den ”förskräckande tendensen” är vi i Sverige? Vad kan Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och därefter växande stöd leda till? Och vad kan hända om ett sådant parti får egen majoritet?
Detta är vad Camilla Sten gestaltar i sin debutroman om ett Sverige i en inte alltför avlägsen framtid, där ett främlingsfientligt parti har vunnit valet på frågan om att, efter en stor flyktingvåg, stänga gränserna. Därefter har partiet skiljt Sverige från EU, tagit kontroll över medierna och infört ett totalitärt övervakningssamhälle där alla människor, enligt lagen, inte är lika mycket värda. Är du klass A eller B har du fri sjukvård. Men är du C, D eller E måste du betala ur egen ficka. Alla medborgare har ett chip inopererat så myndigheterna vet alltid var du är, vilka dörrar du öppnar och vilka hemsidor du besöker. Bryter du mot lagar och regler klassas du ner. Dina barn får inte tillgång till sjukvård om du inte är lojal med regimen.
Systemet är stängt.
Frågan är om ett motstånd kan utvecklas och nå framgång, även under en så extrem situation? Det är vad Camilla Sten utforskar. Hon skildrar vad det innebär att leva i detta samhälle, men framför allt vad som händer med människor som, när de drabbas hårt av närståendes sjukdomar och död till följd av att de inte får sjukvård, får nog. De som vägrar ställa upp på systemet – och får sina familjer emot sig. Fler riskerar ju att dras neråt. När väldigt många gynnas av att vara A eller B och du utsätter andra för fara genom att protestera – hur modig är du då? Och finns det ens några sätt att bedriva en motståndskamp för demokrati och alla människors lika rättigheter i ett så kontrollerat system?
En annan gryning är inte bara en träffsäker gestaltning av rasism, förtryck och politisk kamp för frihet. Camilla Sten har dessutom skrivit den typen av roman som håller dig vaken till fyra på morgonen för att du bara måste få veta hur det går för dem som mot alla odds sätter sig upp mot systemet – för att få det att falla.
Det är en roman som inger hopp! Precis som Hitler inte kunde upprätthålla Nazi-Tysklands regim och apartheid i Sydafrika föll, kan vi vända extremhögerns totalitära skuta som just nu seglar i medvind i världen. Vi kan – för att vi måste.