Utrikes

Framgång för Labour i lokalvalen trots fortsatt dödläge

Labours ledare Jeremy Corbyn utanför en vallokal i Holloway, London 3 maj. Foto: Victoria Jones/AP/TT.

Trots skyhöga förväntningar gjorde Labour bra ifrån sig i förra veckans lokalval i Storbritannien. Det är dock ännu inte tillräckligt för att vinna ett parlamentsval.

Utrikes

I lokalvalen i Storbritannien förra fredagen ökade Labour sin röstandel från 30 till 35 procent. Det är den högsta siffran sedan 2012 då man fick 38 procent. I London gjorde man sitt bästa resultat sedan 1971. Trots det sågs resultaten delvis som ett misslyckande eftersom förväntningarna inför valet var skyhöga. Totalt ökade man sina kommunala mandat med 77. En odiskutabel framgång, men långt ifrån de 200 mandat som vissa hade förutspått att man skulle kunna vinna. Räknat i antalet kommuner man kontrollerar var resultatet oförändrat från det senaste valet: 74. Det är dock något lägre än vad partiet hade under Ed Milibands ledning.
I London hade partiet identifierat flera traditionellt konservativa områden som man hoppades kunna vinna en majoritet i och därför kampanjade hårt i. En av dem var Barnet i nordvästra London, ett område med stor judisk befolkning som Londons borgmästare Sadiq Khan hade sagt att Labour kunde vinna. Enligt den lokale Labour-ledaren i kommunen Barry Rawlings var det antisemitism-skandalen som hindrade partiet från att lyckas bättre. I stället förlorade Labour fem mandat. Samtidigt lyckades man imponerande nog vinna kommunen Wandsworth, som röstat konservativt i 40 år och som är känd som Margaret Thatchers favoritkommun.

Opinionsmässigt dödlige

Även de konservativa fick 35 procent. Trots att man tappade 44 mandat och därmed gjorde sitt sämsta resultat på över 40 år firades det som en seger i ljuset av hotet från Labour som vann flera konservativa valkretsar i förra årets parlamentsval. En anledning till att Tories inte gjorde ännu sämre ifrån sig är att man lyckades suga upp stora delar av högerpopulistiska Ukip:s väljare som förlorade 55 av sina 58 mandat. De konservativa kontrollerar nu 46 kommuner. Liberaldemokraterna ökade med omkring 16 procent och de Gröna ökade marginellt medan högerextrema British National Party utraderades helt.

Så länge man är det enda partiet som diskuterar välfärdspolitik och frågor som berör folks vardag i stället för att fokusera på pseudo-debatter om Brexit lär man kunna vinna röster från de flesta håll

Baserat på resultaten gjordes flera ”projektioner” över vad utgången skulle bli om britterna röstade i ett nationellt val baserat på fredagens mönster. Med Labour och de konservativa på omkring 35 procent var skulle resultatet bli ett parlament utan någon egen majoritet, alltså i stort sett samma resultat som i förra årets parlamentsval. Det faktum att det var långt ifrån alla brittiska kommuner som höll val i fredags gör dock sådana prognoser väldigt osäkra.
Baserat på tidigare valresultat brukar dock oppositionspartier behöva ha en tydlig ledning i mellanårsvalet om de ska vinna regeringsmakten. Där är Labour uppenbarligen inte än. Enligt Luke Akehurst som gjort en valanalys på sajten LabourList behöver partiet totalt nå över 8 000 kommunmandat under innevarande mandatperiod om man ska lyckas vinna nästa val. I dag är siffran 6 470. De konservativa har 9 081.

Rätt strategi

Trots det pekar det mesta på att Labour går i rätt riktning. Det faktum att man fortsätter att ta över konservativa fästen signalerar att det politiska landskapet fortsätter att förändra sig. I storstadsområden och universitetsstäder växer man med oförminskad styrka och på sydkusten som tidigare har ansetts vara omöjlig att vinna för Labour firade man stora triumfer i förra veckan. Det mesta tyder också på att det kommer fortsätta med tanke på den demografiska utvecklingen som gör att allt fler yngre människor som inte har råd att bo i London flyttar dit. Dock har man fortfarande svårt att få genomslag i avindustrialiserade områden i norr och mindre städer som tydligt röstat för Brexit.
Samtidigt lever de konservativa på konstgjord andning genom Ukip:s kollapsade väljarbas. I och med att det partiet nu i princip helt sugits upp av Tories är det oklart varifrån de ska lyckas locka ytterligare röster med sin alltmer oförtäckta rasistiska signalpolitik.
För Labour gäller det att fortsätta på den inslagna vägen. Så länge man är det enda partiet som diskuterar välfärdspolitik och frågor som berör folks vardag i stället för att fokusera på pseudo-debatter om Brexit lär man kunna vinna röster från de flesta håll.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Jeremy Corbyn
  • Labour
  • Storbritannien
  • Storbritannien val
  • Tories

Utrikes