Opinion

Fulla fängelser, häkten och förvar – är det något att skryta med?

En kriminalvårdare i korridoren utanför cellerna på nya häktet i Östersund. Foto: Per Danielsson/TT.

Statsministern slår sig för bröstet när han berättar hur många kriminella han har burat in. Kanske borde han i stället fråga sig varför han har så många kriminella till att börja med.

Opinion

Jag läste, när Stefan Löfven snackade upp sig själv på Facebook inför den senaste partiledardebatten, hur stats­ministern skryter om att våra fängelser, häkten och förvar är fulla. Jag ryser lite av obehag.

Statsministern själv tänker tydligen att det är ett resultat av nya lagar och brottsrubriceringar och fler poliser. Det är förstås vad politiker och media dresserat människor att ropa efter. Men om det nu inte finns mer plats, vad ska hända då? Ska vi bygga fler fängelser? Ska vi ändra straffskalor så att fler hamnar i öppenvården? Ska vi kanske avkriminalisera vissa brott? I någon sci-fi-rulle fryste man ned människor för att tina upp dem vid ett senare datum, när man hittat ett botemedel mot kriminalitet. Det kanske är en billig, effektiv och human lösning som några tar på allvar. Vi får se om den tar sig igenom riksdagen om några år.

Det är en klassisk dystopisk föreställning att när allt fler saker förbjuds så kommer våra fängelser att svämma över. Till slut blir det nästan omöjligt att inte bryta mot lagen. Det är inte heller säkert att det är fler poliser som är lösningen, nu när övervakning och integritetskränkning blir statens paradnummer. Det är kanske billigare, men det är relativt verkningslöst för att motverka den kreativa kriminaliteten. Men det kanske inte är det som är poängen. Snarare ska vanliga, hederliga människor hållas på mattan så att de inte får för sig att resa sig mot överheten. Tidigare, under det politiska 1900-talet, kväste man uppror i sin linda genom politiska reformer som gjorde människornas liv bättre. Men nu är pengarna slut efter alla skattesänkningar till förmån för de få som redan har. Nu kör vi på skräck ända in i kaklet i stället.

Skulle det inte kännas bättre att lägga pengarna på de förebyggande åtgärder som vi vet fungerar för att människor inte ska tvingas ut i kriminalitet? Har du glömt denna, för socialdemokratin inte helt främmande tanke, Stefan Löfven?

Vad är det för samhälle som producerar så många kriminella? Skulle det inte kännas bättre att lägga pengarna på de förebyggande åtgärder som vi vet fungerar för att människor inte ska tvingas ut i kriminalitet? Har du glömt denna, för socialdemokratin inte helt främmande tanke, Stefan Löfven? Jag tänker mig att många människor faktiskt vill att vi ska ha ett fungerande samhälle där vi lägger skattepengar på skola, sjukvård och annat som vi behöver gemensamt. Att vi omfördelar för att minska de sociala klyftorna, tar tag i bostadssegregationen och skolsegregationen och allt elände som ger oss fler trasiga människor.

Du pratar ju faktiskt också om detta ibland, Stefan, men gör något någon gång! Kliv fram och presentera din vision om ett bättre samhälle och hur du tänker att det låter sig göras. Jag tror människor skulle ge dig det mandatet om du bara vågade måla med socialdemokratins breda penslar.

Men kanske är jag bara nostalgisk som längtar tillbaka till en tid när en socialdemokratisk statsminister inte skröt om fulla fängelser, häkten och förvar.

  • fängelse
  • häkten
  • kriminalpolitik
  • löfven