Opinion

Eftervalsdebatt

Gick det verkligen så bra?

”Med det valresultat som blev står det klart att politiken som kommer föras antingen är katastrofal eller väldigt dålig, oavsett V:s inblandning. Därför är detta en bra möjlighet att vara ännu tydligare med att V faktiskt ser en annan framtid, har ett annat projekt för vårt samhälle”, menar debattören. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Fyra år med en Moderatregering med stöd av SD kommer vara ett helvete. Det betyder, menar Elias Efvergren, att vänstern måste vara dit missnöjda väljare vänder sig.

Opinion

Att Vänsterpartiet ökade till 8 procent i valet kan inte ses som en succé, långt därifrån. En överväldigande majoritet av väljarna röstade på partier som vill privatisera mera, som vill göra det ännu mer kravfyllt att leva på botten och ännu enklare för folk som lever på andras arbete. Visst, det var en viss ökning men mestadels för att Fi försvann (i stor del in i V) och en och annan sosse tröttnade på den sekellånga högergiren. Med sossar som uppenbart driver högerpolitik (vilja till inskränkt strejkrätt, lättvindig uppoffring av LAS som gåva till C, migrationspolitik i linje med SD:s etcetera) och ett Miljöparti (som i Stockholm tryckte på ”acceptera” innan borgarna hade hunnit skicka en vänförfrågan) är det alltså totalt 8 procent som vill driva vänsterpolitik i Sverige. Det är ingen framgång utan snarare ett väldigt allvarligt läge, en vänsterns kris.

Detta borde färga synen på regeringsbildningen och det fortsatta arbetet framåt. Att offra möjligheten att driva en aggressiv oppositionspolitik för att få igenom ett par ”vänsterreformer” som plåster på såren är inte gott nog. Vart ska man som missnöjd väljare vända sig om vänstern är hyfsat nöjd med den politik som förs? Inte till en vacker plats är min gissning.

Att offra möjligheten att driva en aggressiv oppositionspolitik för att få igenom ett par ’vänsterreformer’ som plåster på såren är inte gott nog

Med det valresultat som blev står det klart att politiken som kommer att föras antingen är katastrofal eller väldigt dålig, oavsett V:s inblandning. Därför är detta en bra möjlighet att vara ännu tydligare med att V faktiskt ser en annan framtid, har ett annat projekt för vårt samhälle. När till exempel frågan om EU ställs, vela inte utan svara att det är ett inmurat nyliberalt projekt som enligt lag stoppar mycket av den vänsterpolitik vi behöver. När frågan om avskaffandet av kapitalismen kommer upp, svara att ja, vi behöver ett nytt politiskt system som tillgodoser människors behov. Tänk inte på vad DN:s ledarsida kommer tycka, be inte om ursäkt.

En borgerlig regering med inflytande från SD kommer att vara ett helvete i fyra år. Det ska inte underskattas. Men en vänster som lägger sig mer eller mindre platt för sossarna och andra borgerliga partier och därmed tappar sitt självberättigande är ännu farligare, ännu längre.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • vänsterpartiet

Opinion