Inrikes

MP om stödröster: ”Vi har stått upp för våra värderingar”

Partisekreterare Katrin Wissing på MP:s valvaka vid Globenområdet i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiets språkrör valde att hålla tal före vallokalsundersökningarna presenterades. De poängterade att partiaktivisterna, oavsett resultat, har gjort sitt allra bästa. Men när vallokalsundersökningarna kom in byttes oron till glädje. 

Inrikes

Det har rapporterats om stor oro inom Miljöpartiet för att man överskattats i opinionsmätningar. Men när vallokalsundersökningarna rullade in blev lättnaden stor: 6 procent i TV4: s och 5,8 procent i SVT:s. I båda undersökningar leder Magdalena Anderssons block med en knapp marginal.

Direkt efter resultaten presenterats spelades Peps Perssons ”O’boy” högt på Miljöpartiets valvaka vid Globen i Stockholm. Men även om vallokalsundersökningarna var samstämmiga är de behäftade med osäkerhet. Förra valet fick Miljöpartiet 0,2 procentenheter lägre i undersökningen än i valet, men hos andra partier skilde det sig betydligt mer: Vänsterpartiet (1 procent lägre), KD (1 procent lägre) och S (2 procent lägre).

Efter att resultatet presenterades klev Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing upp på scen. Hon lovade att ”inte jinxa något”, men sade samtidigt att siffrorna är ett resultat av alla partiaktivisters arbete.

Jag hoppas verkligen vi kommer kunna hurra för resultatet snart, men nu vill jag att vi hurrar för er.

Efteråt säger hon till Flamman att resultatet beror på att det är MP som ”baxat regeringen framåt i klimatpolitiken”.

– Vi har stått upp för våra värderingar, och det tror jag lönar sig.

Så det beror inte på stödröster från exempelvis Vänsterpartiet?

– Klimat- och miljöpolitiken är otroligt viktig, och vi är det enda miljöpartiet i Sveriges riksdag. Det visar sig nu att många vill ha oss kvar.

Samtidigt pekar undersökningarna på att bland annat V backar. Hur ska ni förvalta de röster som kanske kommer vänsterifrån?

– Vi står alltid upp för klimat- och miljöpolitiken, men också för en stark välfärd och ökad jämlikhet. Det kommer vi förvalta och driva så mycket vi bara kan, för maximalt grönt inflytande.

Under valrörelsen samlade sig 155 klimataktivister från bland andra Fridays for Future och Extinction Rebellion till ett upprop för att få aktivister att stödrösta på MP. De konstaterade att MP ”trots sina brister” behövs för att stoppa en blåbrun regering, och att det är avgörande för den framtida klimatpolitiken. Efteråt har flera av dem skrivit i sociala medier att de förväntar sig kraftigare klimatpolitik om MP får bilda regering. När Katrin Wissing får frågan om hur de rösterna ska förvaltas upprepar hon att det ”bara finns ett miljöparti”.

– Vi behöver bli så stora vi kan för att kunna driva så mycket klimat- och miljöpolitik vi bara kan.

  • Miljöpartiet

Inrikes