Inrikes

Gomorron vänstern! – vad är det?

Anna Herdy. Foto: Tor Gasslander.

Efter månader av förarbete och 75 000 insamlade kronor är det äntligen dags för premiäravsnittet av Flammans första stora TV-satsning.
– Vi vill fördjupa oss i just vänsterrörelsens olika inspel, vägskäl och strategier, säger Flammans chefredaktör Anna Herdy.

Inrikes

På fredag sänds första avsnittet av Flammans nya TV-program Gomorron vänstern! Flamman har frågat sin egen chefredaktör Anna Herdy om projektet.

Jag trodde det var kris i tidningsbranschen? Hur har Flamman råd med det här?
– Haha. Ja, det är ju det man hört. Men vi har tagit hjälp av Flammans prenumeranter och samlade under förra hösten in 75 000 kronor till precis detta ändamål.

Vad skiljer Gomorron vänstern! från ett morgonprogram i Expressen, SvT eller tv4?
– Det här gör vi för att vi upplever en avsaknad av perspektiv i den homogena och rubrik- och klick-fokuserade rapporteringen av valet. Vi vill bevaka valrörelsen utifrån premisser som vi ser som mer konstruktiva. Vi vill fördjupa oss i just vänsterrörelsens olika inspel, vägskäl och strategier.

Vilka kommer vi att få se i programmet?
– Aida Paridad är programledare och hon kommer lotsa olika opinionsbildare från vänster genom veckans händelser. Det kommer vara folk från fackföreningsrörelsen, från arbetarrörelsens partier och från FI, från miljörörelsen och från kvinnorörelsen.

Kommer inte Godmorgon, världen! bli sura över att ni har valt ett så likt namn?
– Man kan inte ha patent på en morgonhälsning. Det går bara inte.

Ska man inte diskutera med högern alls?
– Utrymmena att diskutera med högern är redan alldeles för många, dessutom tror vi att man kommer längre än det vanliga käbblet om man helt enkelt låter debatten formas efter vänsterns premisser.

Varför är det viktigt att föra debatt inom vänstern? Riskerar man inte att – hu! – splittra vänstern?
– Vi älskar ju att bråka inom vänstern, men vi hoppas på mindre bråk och mer konstruktiva samtal där allt inte behöver vara svartvitt. Kanske kan vi faktiskt lära oss saker av varandra. Vänstern behöver ses men inte samsas. Däremot trycka på för en mer progressiv utveckling. Tillsammans.

Gomorron vänstern! sänds fredagar klockan 07.00 på Facebook och Flamman.se

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Anna Herdy
  • Gomorron vänstern!
  • TV

Inrikes