Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Helt plötsligt så stod vi där – mitt i en cementkris. Utan förvarning och utan några direkt synliga lösningar. Hur kan det komma sig att Cementa, som är en del av världens största byggmaterialföretag Heidelberg, slarvar med sina tillstånd till den milda grad att produktionen hotas att stoppas? För den som litar på storföretagens vilja att göra rätt för sig kom det kanske som en chock där lösningen är ett akut undantag för Cementa. Men för oss som kommer ihåg Volkswagens systematiska fusk för att få fortsätta sin produktion så blinkar det istället en varningslampa. En påminnelse om att när de privata storföretagen måste välja mellan vinsterna och klimatet så väljer de alltid vinsterna. Den enda företagsform som kommer kunna välja miljön före vinsten är den offentliga och demokratiskt styrda. Därför måste vi förstatliga Cementas verksamhet på Gotland.
Var var det då som Volkswagen gjorde som påminner om Cementas agerande? I ett försök att hålla vinsterna höga och etablera sig som ett miljövänligt bilalternativ så valde Volkswagen att börja manipulera sina utsläppstester. Volkswagen visste att de hade en produkt som var mijöfarlig – men valde att hålla inne den informationen. För vinsten går alltid först i ett kapitalistiskt system. Man har haft cementproduktion på Gotland i över hundra år, hur en ansökan om att få bryta kalk ska fyllas i och hur man ska undersöka miljökonsekvensen ska inte vara ett problem. Kan det vara så att Cementa har kommit fram till att miljökonsekvenserna skulle bli för stora för fortsatt tillstånd? Då måste det döljas – för vinsten går alltid före miljön för storföretagen. Sådan är kapitalismen.
Om det är en kapitalistisk princip att vinsten går före miljön så måste vi producera bortom kapitalismens grepp och istället vända oss till den offentliga produktionen, den gemensamma. Gemensam inte bara i ägande utan även i styrning. Där vi demokratiskt kan bestämma vad målet med exempelvis en cementfabrik ska vara. Ska det vara (som hos dagens Cementa) att målet är snabba pengar på en global marknad – eller ska målet istället vara för att se till att det finns miljövänlig cement i tillräcklig mängd för att kunna bygga det nya samhället?
Att ett förstatligande är det enda långsiktigt hållbara handlar inte bara om att kunna säkerställa att cementproduktionen görs enligt klimatlagar och samhällsbehov. Det handlar också om att kunna ställa produktionen om så skulle behövas. En dag så kanske vi har ett bättre alternativ gällande byggmaterial och då ska inte storföretag kunna obstruera genom vägran och lobbyism.
I slutändan handlar det om att vårt ekonomiska system och industri måste anpassas till de ramar som klimatet och våra ekosystem sätter upp. Detta kräver en sorts makt som bara finns i gemensamt ägande.
Därför måste vi göra det enda hållbara – förstatliga Cementa!