Inrikes

Göteborgs ”revansch”: tiofaldigt fler än NMR

Dalarna mot rasism manifesterade mot NMR i Falun den första maj i år. Den 30 september är de en av organisationerna som demonstrerar i Göteborg. Foto: Ulf Palm/TT.

När Nordiska Motståndsrörelsen marscherar genom Göteborg i helgen kan de bli så många som tusen personer. Deras motståndare kan dock bli fler än tio gånger så många.

Inrikes

Över tio motdemonstrationer av olika slag är planerade i Göteborg under Nordiska Motståndsrörelsens marsch i Göteborg den 30 september, och flera organisationer ordnar bussresor för att samla aktivister från hela landet. På tisdagen har nästan tio tusen personer sagt att de ska delta i den största demonstrationen.
Bakom den står en rad organisationer, men huvudarrangör är Göteborgs Antifascistiska Front, en samlingsorganisation där medlemmar från olika föreningar organiserar sig tillsammans.
Hannah Klang från Vänsterpartiet i Göteborg har varit med och samordnat manifestationen. Enligt henne har man bjudit in över femtio andra organisationer.
– Kommer det över sex tusen personer så känns det som om det kommer att bli en väldigt bra demonstration, säger hon.

Jag förstår att man blir rädd när polisen bygger stora arrester

Samtidigt kan polisens uppträdande inför lördagen skrämma bort deltagare, tror hon.
– Jag förstår att man blir rädd när polisen bygger stora arrester och allt vad det är.
Finns det anledning att vara rädd?
– Ja. Det tror jag.

–  Om vi inte blir så många som vi tror, lägger hon till.
Vid Järntorget, en bra bit från nazisternas marschväg, anordnar SSU en egen demonstration.
– Vi vill upplåta en plats dit man kan gå där det är tryggt och säkert och där man kan manifestera utan att riskera att mata in i deras pr-kampanj, säger Viktor Stenlöf, ombudsman på SSU i Göteborg.
Hannah Klang berättar att hon mötte Nordiska Motståndsrörelsen när de genomförde sin uppmärksammade otillåtna demonstration i Göteborg för ungefär två veckor sedan. Tillsammans med en kompis och ungefär tio andra följde hon efter gruppen.
– Det var sjukt obehagligt. Jag kände mig väldigt maktlös. Då kände jag verkligen att såhär: revanschen blir att vi är väldigt många på lördag.

Kan trotsa beslutet

Förvaltningsrätten beslutade under måndagen att ändra den demonstrationsväg som polisen slagit fast för Nordiska Motståndsrörelsen. De får numer varken börja vid Svenska Mässan, där Bok- och biblioteksmässan arrangeras, eller avsluta vid Gustav Adolfs torg. Demonstrationen ska inte heller få passera den judiska församlingens synagoga, där man firar Jom Kippur på lördag.
NMR har på tisdagen ännu inte beslutat om de vill överklaga förvaltningsrättens beslut.
– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger NMR:s presstalesman Pär Öberg till TT.

  • Göteborg
  • Göteborgs Antifascistiska Front
  • NMR

Inrikes