Nyheter

Grattis, kamrat Ecuador!

Ecuadors nya president Lenin Moreno fick 51 procent av rösterna i presidentvalet i början av april. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

En ny seger för vänstern i Ecuador, Sydamerika och världen. Moisés Ubeira skriver om valet i Ecuador.

Nyheter

 


Tolv miljoner människor
förväntades rösta i Ecuadors presidentval. När alla röster är räknade har man meddelat att vänsterkandidaten Lenin Moreno fått cirka 51 procent. Detta innebar att Moreno besegrade den konservativa affärsmannen och före detta bankiren, Guillermo Lasso. Detta kan enbart ses som en ny vinst för vänstern i Ecuador, Sydamerika och världen.
Latinamerika har länge haft en hård kamp mellan vänster och höger. Valet i Ecuador kunde ha blivit början på slutet för vänsterledarna i Sydamerika.
På senare tid har vi sett hur Mauricio Macri fick makten i Argentina. Han lovade att slå mot korruption och utreds nu själv av korruption efter avslöjandet om Panamadokumenten.
I Brasilien avsattes Dilma Rouseff genom en statskupp orkestrerad av Michael Temer. Temer är nu också misstänkt i största korruptionsskandalen i Brasiliens historia efter bland annat kontanta mutor från amerikanska företag.

I Colombia ser vi hur en president som ligger längre till höger än Anna Kinberg Batra får fredspriset samtidigt som det sker en total exkludering av all form av opposition från vänster, sociala rörelser, bönder, miljöaktivister, från svarta och ursprungsbefolkning. De som har opponerat sig mot den colombianska statens nyliberala politik har konsekvent tvingats att leva i fara för sitt liv.
Vänsterledarna i Venezuela, Bolivia och Ecuador har onekligen varit utsatta under hård press från många håll och speciellt från USA. Därför är Ecuadors presidentval med framgången för Lenin Moreno en stor vinst för vänstern i hela Sydamerika.
Vem är då Lenin Moreno? Under Rafael Correas tid vid makten lyftes miljoner människor ur fattigdom, nationens skatteintäkter tredubblades och den allmänna sjukvården och utbildningen utvidgades till allt fler medborgare. Moreno var då Correas vicepresident.
Moreno sitter i dag i rullstol efter att ha blivit skjuten i ryggen i samband med ett rånförsök, 1998. Han har nyligen även agerat som FN:s speciella sändebud för att förbättra livet för de med normbrytande funktionalitet, såsom rullstolsburna.

Förutom att lova att fortsätta Rafael Correas populära satsningar på de fattiga när han blir president, så har Moreno också uppmärksammats för sitt löfte att låta Assange vara kvar på Ecuadors ambassad i London.
Ecuador kommer efter detta resultat få uthärda nya ekonomiska attacker från politiska motståndare. För att motarbeta dessa krafter krävs att alla vänsterkrafter som kämpar dagligen, enas med alla andra rörelser, såväl politiska som sociala. Varje vänsterrörelse, både i Sverige och utanför våra gränser måste vi se som en kamrat, en vän, en bror eller syster.
Eftersom jag har hjärtat till vänster, vill jag också gratulera till Ecuadors framgångar med valet av en vänsterkandidat. Tillsammans kan vi skapa broar mellan kontinenter för en bättre värld med socialism som värdegrund.
Återigen: Grattis Ecuador!

  • Ecuador
  • Latinamerika
  • Lenin Moreno

Nytt