Utrikes

Kommentar

Grisbukten som fars

Nicolás Maduro. Foto: AP/TT.

Venezuela tycks ha blivit ett slagfält för historiska iscensättningar av medelåders amerikanska MÖP:ar och lajvare.

Utrikes

I skuggan av corona­pandemin fortsätter försöken att avsätta Venezuelas regering oförtrutet. I söndags dog åtta legoknektar i strider nära hamnstaden La Guaira efter att en amfibisk landstigning slogs tillbaka av venezolansk militär. Av de 13 personer som greps hade två amerikanska pass. Venezuelas president Nicolás Maduro hävdade därför att invasionsförsöket uppenbarligen hade stöd av USA:s regering.

En källa beskrev gruppens planeringsmöten på ett hotell i Colombias huvudstad Bogotá som en “Star Wars-mässa för anti-Maduro­-kufar”.

Information om gruppen fanns dock redan att tillgå på förhand. I helgen publicerade nyhetsbyrån AP en granskning av gruppens ledare, Jordan Goudreau, en tidigare officer i USA:s specialstyrkor som ledde ett misslyckat försök att störta Maduro förra året. Goudreau ska ha grundat ett säkerhetsföretag i hopp om att få Donald Trumps stöd för att på egen hand störta Maduro. USA:s utrikesdepartement ska dock inte ha velat ha något med gruppen att göra efter att det framgått att den främst består av otränade knarksmugglare och opålitliga avhoppade venezolanska militärer. En källa beskrev gruppens planeringsmöten på ett hotell i Colombias huvudstad Bogotá som en “Star Wars-mässa för anti-Maduro­-kufar”. Sedan förra årets misslyckade kuppförsök sitter dessutom Goudreaus partner Cliver Alcalá, en avhoppad venezolansk officer, i fängelse i USA för att ha sålt vapen till Farc-gerillan i utbyte mot kokain.

Goudreau själv tycks dock inte ge upp så lätt. I en intervju i söndags hävdade han att operationen fortgår och att hans 300 män fortfarande befinner sig i Venezuela och är redo för strid. Maduros beskrivning av dem som män som försöker leka Rambo är uppenbarligen helt adekvat. Att Venezuela nu tycks ha blivit ett slagfält för historiska iscensättningar av medelåders amerikanska MÖP:ar och lajvare gör knappast situationen i landet mindre tragisk.

  • Dolnald Trump
  • Jordan Goudreau
  • militär intervention
  • Nicolás Maduro
  • Venezuela

Utrikes