Rörelsen

Grön ungdom: Vänsterpartiets klimatpolitik är lika dålig som M:s och SD:s

Vänsterpartiets bensinbidrag innebär att man skänker pengar till oljebolagen i stället för att främja omställningen, menar skribenten. Foto: Fredrik Persson/TT.

Vänsterpartiets nya bensin­bidrag och ökning av fossila bränslen är fel sätt att hantera en rasande klimatkris på. V säger rätt saker, men när det kommer till kritan ger man pengar till oljebolagen.

Rörelsen

Vänsterpartiet har aldrig varit ett klimat­parti. Man har varit mer måna om att skryta om rankingar och lägga rätt motioner än att göra grov­jobbet för att skapa för­ändring. Men den eran verkar vara förbi.

I det nya tillväxt- och industrifokuserade Vänsterpartiet lyser nämligen inte klimat­åtgärderna med sin frånvaro. Men de har en helt ny form. Tydligast är förslagen om att staten ska subventionera bensin och diesel på glesbygden – i praktiken ett bensinbidrag – och att minska andelen förnybar råvara i dieseln och bensinen som säljs vid pump. I Vänsterpartiets Sverige bränner vi mer fossila bränslen till ett billigare pris.

Historiskt har Vänsterpartiet delat vår hållning att den som orsakar utsläpp också ska betala för sig. Det är den grundläggande principen som allt internationellt klimat- och miljöarbete bygger på. Den är också rättvis eftersom vi vet att den som är rik släpper ut mycket mer än den som är fattig. Det är en stark princip som ökar takten i omställningen. Det innebär att en del behöver betala mer för sina utsläpp. Tunga industrier med stora utsläpp som stål­industrin, flyget och cement­industrin lägger i dag över kostnaden för att de förstör planeten på alla oss andra, i synnerhet på dem som redan drabbas hårt i andra delar av världen.

Att stå upp för klimatet innebär att stå upp mot de kraftfulla ekonomiska intressen som tjänar på status quo. Att Vänsterpartiet inte vågar ta den striden tillsammans med oss gröna är sorgligt, och ganska pinsamt.

Men att göra det dyrare att släppa ut räcker så klart inte. Det finns många som saknar alternativ till fossila bränslen, som drabbas hårt om priset ökar. Därför krävs en aktiv politik för omställning: kraftiga investeringar i hållbara bränslen och elektrifiering, stopp för fossila bilar i nybilsförsäljningen och ett slutdatum för fossila bränslen överhuvudtaget. Det enda sättet att klara av den stora omställningen som vi måste göra är att göra den rättvis: den som har sämst förutsättningar att själv ställa om ska få mest stöd att göra det.

Att tro att lösningen är att förlänga oljeberoendet genom att ge pengar till oljebolagen är i bästa fall okunnigt och i värsta fall direkt illvilligt. Vänsterpartiet sällar sig till samma läger som Sverige­demokraterna, Moderaterna och andra klimat­förnekare, när man hellre ökar de svenska utsläppen än att främja den omställning som krävs.

Vänsterpartiet borde skämmas, och backa bandet. Ni var bättre när ni i alla fall låtsades bry er om klimatkrisen.

  • bensin
  • Grön Ungdom
  • klimatpolitik
  • olja

Opinion