Nyheter

Grönröda inleder samarbete mot Macron

Jean-Luc Mélenchon ska enligt nyhetsbyrån AFP ha setts krama ledaren för Socialistpartiet under söndagens majfirande – något som väckt nytt hopp om en enad vänster.

Presidentkandidaten Melenchons parti enas med det gröna inför det stundande parlamentsvalet i Frankrike. Men vänstern är fortfarande splittrad i landet som skakades av sammandrabbningar mellan demonstranter och polis unders söndagen. 

 

 

Nyheter

Det franska vänsterpartiet La France insoumise bildar ett samarbete med det gröna partiet Europe Ecologie Les Verts, EELV. 

Det meddelade båda partierna sent på söndagskvällen, på arbetarrörelsens traditionella högtidsdag. Jean Luc-Mélenchon, partiledare för La France Insoumise hamnade tidigare i år på tredje plats i det franska presidentvalet efter extremhögerns Marine Le Pen och den sittande liberale presidenten Emanuel Macron, som omvaldes med bred marginal. 

“Den nya sociala och ekologiska unionen är född och kommer att fortsätta att växa”, utropade Mathilde Panot, gruppledare för La France Insoumise i nationalförsamlingen på Twitter. 

En allians med de gröna partiet hade kunnat säkra Mélenchons plats i den andra presidentvalsomgången – dit de två toppkandidaterna går vidare – om han hade kunnat få deras röster. Mélenchon fick totalt bara en dryg procent färre röster än Marine Le Pen. 

Det nya samarbetet har dock siktet inställt på det kommande parlamentsvalet, som genomförs den 12 och 19 juni. Det är precis som presidentvalet ett enmansval i två omgångar, där de två kandidater med flest antal röster ställs mot varandra i en andra omgång. Vinnaren tar sedan plats i parlamentet. Målet med alliansen är att få Jean-Luc Mélenchon vald till premiärminister och därmed blockera Macrons politiska agenda.

Enligt en skrivelse som offentliggjordes på söndagen ska den nya grön-röda alliansen fokusera på “social och ekonomisk återuppbyggnad” av landet. Men enligt de senaste opinionsmätningarna är även det nya samarbetet långt ifrån att kunna utmana Macrons La Republique En Marche. 

Splittringen inom den franska vänstern är fortfarande djup. Ett tidigare försök att ena Mélenchons LFI med Socialistpartiet, där han tidigare var medlem, föll också samman innan presidentvalet. Bland stridsfrågorna finns inställningen till EU och Mélenchons kontroversiella uttalanden om Ryssland och kriget i Ukraina. 

Under första maj hamnade svartklädda demonstranter i konfrontationer med polis efter att ha försökt blockera fackföreningsrörelsens marsch i Paris. Enligt fackförbundet Confédération Générale de Travail utsattes deras medlemmar för stenkastning och rasistiska och homofoba tillmälen. Flera franska medier har uppgett att ett så kallat “svart block” av frihetliga socialister ska ha legat bakom attackerna. Dessa uppgifter har dock inte kunnat bekräftas av Flamman.

En tidigare version av texten återgav uppgiften att frihetliga socialister skulle ha legat bakom attackerna mot Confédération Générale du Travail. Flamman har inte kunnat bekräfta den uppgiften. 

  • Emanuel Macron
  • frankrike
  • Jean-Luc Mélenchon

Nytt