Nyheter

Gyllene gryning återuppstår i fängelset

Den tidigare parlamentsledamoten Ilias Kasidiaris talar vid ett valmöte för Gyllene gryning den 23 maj 2014. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT.

För ett år sedan kom den fällande domen mot nynazistiska Gyllene gryning. Ledarna fick tioåriga fängelse­straff och partiet splittrades. Men ett år senare breder en ny nationalistisk rörelse ut sig på torg och i sociala medier, styrd från en fängelsecell i Aten.

Nyheter

Grekiska flaggor, ilskna bilder och klickvänliga rubriker. Ilias Kasidiaris Youtubekanal är den höger­extrema grekiska patriotismens nya propagandaverktyg. Där lovar han att snart predika inför parlamentet igen. Inte ens ett fängelsestraff kan stoppa honom.

Under sju år var Kasidiaris parlamentsledamot för det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Han är känd som en högljudd, aggressiv och lättantändlig person. I ett tv-program 2012 örfilade han och kastade vatten på två kvinnliga vänsterpolitiker. En schism inom Gyllene gryning ledde senare till att han bröt sig ur och startade sitt eget parti, Greker för hemlandet. Inte långt därefter såg den grekiska högerextremismens ledarskikt ut att ha oskadliggjorts för överskådlig tid.

Den 7 oktober 2020 var en historisk dag i Grekland. En domstol slog då fast att Gyllene gryning var en kriminell organisation. Hovrätten dömde Kasidiaris och 38 andra aktiva och före detta partimedlemmar till tio års fängelse. Det innebar slutet på den största rättegången mot en nazistisk organisation sedan andra världskriget. Men domen räckte inte för att stoppa Kasidiaris.

Från fängelset använder han en Youtubekanal för att sprida föreläsningar och det politiska programmet för sitt nystartade parti. Han kommenterar aktuella händelser och underhåller på detta sätt sin relation till den patriotiska rörelsen. Exakt hur det går till är oklart. Enligt grekisk lag får man inte använda mobiltelefon i fängelset. Grekiska tidningar har rapporterat att inspelningarna görs genom samtal till en fast telefon utanför fängelset. När polisen sökt igenom Kasidiaris cell har man dock inte hittat varken telefon eller andra inspelningsredskap. Det har väckt misstankar om att Kasidiaris har medhjälpare inom fängelsets personal. På nätet lockar hans inspelningar hundratusentals tittare och ute i samhället organiserar partiet torgmöten med hans färdiginspelade tal.

Kasidiaris politik är förankrad i högernationalism. Målet är att bygga landet kring en stark grekisk identitet och den ortodoxa tron. Det ska göras genom att stärka de sociala skyddsnäten, höja minimilönen och utvisa alla illegala migranter. Under den ekonomiska krisen flyttade en halv miljon greker utomlands. Kasidiaris beskyller de stora partierna för detta och säger att de ersätter grekiska medborgare med invandrare. Nu vill han att en havsflotta ska övervaka landsgränserna och använda värmekameror för att identifiera flyktingar.

Den stora fienden är liberalkonservativa Ny demokrati, landets regerande och största parti. Under ledning av premiärminister Kyriakos Mitsotatkis har regeringen infört hårda restriktioner under pandemin: utegångsförbud, böter för dem som bryter mot munskyddskraven och polisiär närvaro på landets universitet. Det har lett till ett stort missnöje hos grekerna som Kasidiaris utnyttjar.

Ju hårdare lagar mot covid-19 som införs, desto större blir spänningarna i samhället. I mitten av september började regeringen avskeda ovaccinerade vårdbiträden. Det krävs vaccinpass för att gå på restaurang, fotbollsmatcher och för att delta i kulturlivet – något som många greker törstar efter. Frihetsbegränsningarna har därför mötts av aggression. Grekiska tidningar har jämfört åtgärderna med militärjuntan som styrde landet på 1960- och 70-­talet.

Som högernationalister lever Greker för hemlandet på idén om att de styrande ”landsförrädarna” hotar grekernas frihet. De anser att politikerna springer storkapitalets ärenden och att de devalverar den grekiska folksjälen. I partiprogrammet belyser de vikten av att återuppliva traditionerna och försvara den ortodoxa kristna kyrkan mot islam. De ser pandemin som en enkel ursäkt för att begränsa människors rättigheter.

Nästa parlamentsval ska hållas senast i juni 2023, men redan nu sprider sig Kasidiaris inspelningar som en löpeld på sociala medier. Och det är inte bara pandemin som är orsaken. Den grekiska fascismen är djupt rotad i samhället. Ända sedan 30-talet har statsmakten samarbetat med högerextrema rörelser, ofta för att förtrycka oppositionen. Samhällskriserna väcker ständigt detta ideologiska arv till liv och föder nya rörelser. Domen mot Gyllene gryning var en viktig delseger, men den räckte uppenbarligen inte för att besegra den grekiska höger­extremismen.

  • fascism
  • Grekland

Nytt