Inrikes

Hanna Gedin: jag kandiderar inte till partiledare

Tackar nej. Hanna Gedin kandiderar inte till att bli Vänsterpartiets nya ordförande.

Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin har varit ett av de namn som nämnts i förhandsspekulationerna om vem som ska ta över partiledarskapet. Nu berättar hon för Flamman att hon inte tänker ställa upp.

Inrikes

– Jag har sett att mitt namn har förekommit i spekulationerna. Det är rörande och hedrande på alla vis. Men jag har landat i att jag inte ställer upp, säger Hanna Gedin till Flamman.

Hanna Gedin menar att hon har respekt för de uppoffringar, bland annat vad gäller tid med familjen, som en partiledare tvingas göra. Hon säger också att det faktum att hon inte sitter i riksdagen gör henne mindre lämpad att över som partiledare.

– Jag ser svårigheter i att inte ha en riksdagsplats i den väldigt speciella situation som råder i riksdagen just nu.

Vem tycker du ska ta över som partiledare?

– Det kommer inte jag som biträdande partisekreterare tycka någonting om. Oavsett vem man väljer så kommer det att vara en alldeles strålande person.

Kommer du att sitta kvar som biträdande partisekreterare och i partiledningen efter partiledarbytet?

– Det skulle jag vilja. Det är självklart upp till kongressen det också, men jag står till förfogande att fortsätta och tror att nuvarande partistyrelse kan stå för en kontinuitet vid bytet av partiledare.

Måste nästa partiledare vara en kvinna?

– Det ska inte jag svara på. Det finns jättemånga bra och kompetenta kvinnor i vårt parti men ytterst är det kongressen som bestämmer.

Vänsterpartiet håller sin kongress i Västerås den 21-24 maj. Förutom att välja en ny partiledare kommer man då också besluta om partiprogrammets nuvarande utformning.

På måndagen har fortfarande ingen vänsterpartist offentligt meddelat att de kandiderar till positionen som partiledare.

Bland de namn som förekommit flitigast i spekulationerna har dock få kandidater tackat nej. Ulla Andersson, Nooshi Dadgostar, Rossana Dinamarca och Jens Holm har alla undvikt att svara på frågan så långt. Ali Esbati har däremot sagt att han inte kommer att kandidera.

    Inrikes