Ledare

Här är V större än S – nu är det dags att bli störst överallt

Göteborg. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Är Vänsterpartiet redo för de nya medlemmar och röster som strömmar till? Anna Herdy tror att en konsekvent politisk linje och hårt organisatoriskt arbete är svaret på nästa mandatperiods utmaningar.

Ledare

I förra veckan kom en historiskt viktig mätning från Sifo. Den mätte opinionsstödet i Göteborgs kommun. I mätningen skiljer sig många siffror markant från resten av landet. Största parti är tillexempel Demokraterna, det nybildade partiet som har motståndet mot infrastrukturprojektet Västlänken som sin huvudfråga. Näststörst är Moderaterna och tredje störst är Vänsterpartiet. Ja, ni läste rätt. Vänsterpartiet har ett stöd på 14,6 procent och efter dem kommer Socialdemokraterna på 14,2.

Det är ingen hemlighet att det inte går bra för Socialdemokraterna i Göteborg och det är naturligtvis en av anledningarna till att det går bra för V. Men för bara några år sedan hade inte det varit en självklarhet att väljarna vänder sig till V när S sviker. Svaret på varför det går bra för V handlar såklart om politik, men också om organisation, självförtroende och konsekvent arbete.

Genom en ihärdig organisatorisk uppryckning sedan slutet på 2000-talet, då partidistriktet drogs med många interna konflikter, har man lyckats vända medlemsutvecklingen till en stadigt uppåtgående trend. Genom ett hårt och konsekvent arbete i lokalföreningarna har Vänsterpartiet vunnit förtroende hos Göteborgs befolkning. Man har lyckats förena det parlamentariska arbetet med det utomparlamentariska. När Socialdemokraterna bestämmer sig för att förbereda utförsäljning av hyresrätter runt om i kommunen, så har det funnits lokala V-föreningar som har tagit strid emot besluten. När staden har gått med på att i praktiken privatisera delar av Göteborgs spårvagnar så har kontakterna med facket som numera finns i högre grad än tidigare varit avgörande i motståndet.

Det är ingen hemlighet att det inte går bra för Socialdemokraterna i Göteborg och det är naturligtvis en av anledningarna till att det går bra för V

För det finns inga genvägar till att bli ett stort parti. Det finns bara arbete. Genom sitt ansvar över socialistiska kärnfrågor som äldreomsorgen och arbetsmiljön har partiet brutit sig in i de områden som är relevanta för breda lager av befolkningen och där reformer både gör skillnad och märks. Det är en effektiv strategi, men också den enda rimliga.

Om valet blir den framgång som det ser ut att bli, både i riksdagsvalet och i många lokalval, så väntar en spännande mandatperiod för Vänsterpartiet, runt om i hela landet. Fler skickliga politiker måste läras upp, studiearbetet för alla de tusentals nya medlemmarna måste ta sin början, och det politiska hantverket måste vässas ytterligare: men framförallt måste alla partiföreningar på allvar förena just det utomparlamentariska och det parlamentariska arbetet. Det är så man bygger ett hållbart förtroende som bäddar för större framgångar i nästa val, och i valet efter det.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • Göteborg
  • vänsterpartiet

Ledare