Nyheter

Hård kritik mot föreslagen ny C-ledning: ”syn på hbtq-frågor gör honom omöjlig”

Centerpartiets valberedning presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet vid en pressträff, Centerpartiets partikansli. I mitten valberedningens ordförande Jan Andersson och till höger förslaget till förste vice partiorförande, Daniel Bäckström. Foto: Anders Wiklund / TT

Muharrem Demirok och Daniel Bäckström föreslås ta över efter Annie Lööf.

Nyheter

På onsdagsförmiddagen presenterade Centerpartiets valberedning sitt förslag på ny partiledning. 

Och trots att två av tre partiledarkandidater föreslås bli ordförande respektive vice ordförande för partiet är resultatet förvånande.

Muharrem Demirok, som föreslås bli ny partiledare efter Annie Lööf, är dömd för misshandel. Vid två separata tillfällen har han dömts till böter för att ha skallat en annan person.

Den föreslagna vice partiledaren, Daniel Bäckström, kunde tidigare i år inte svara på om han kunde tänka sig att viga samkönade par, eller om Centerpartiet ska gå i Pridetåget. Réka Tolnai, Centerpartiets ungdomsförbund skriver på Twitter:

”CUF har inte förtroende för Daniel Bäckström som förste vice partiledare. Centerpartiet är ett parti som ska stå upp för liberala värderingar, alla människors lika värde och hbtq-rättigheter. Daniels syn på hbtq-frågor gör honom omöjlig för oss som förste vice partiledare”

Även förbundet Centerstudenter säger sig sakna förtroende för Bäckström. 

Tre personer har kandiderat till ny partiledare för Centerpartiet. Elisabeth Thand Ringqvist, den tredje kandidaten, föreslås inte få någon plats i partistyrelsen. 

Om valberedningens förslag på ny partistyrelse blir verklighet avgörs vid en extra stämma i Helsingborg den 2 februari. 

    Nytt