Inrikes

Hård kritik mot förlängd närvaro i Afghanistan

Amerikanska soldater under en ceremoni i Afghanistan. Trupperna ingår i Resolute Support Mission, där även svenska soldater deltar. foto: AP Photos/Massoud Hossaini

Utredningen av den svenska insatsen i Afghanistan kunde konstatera att den på det stora hela var ett misslyckande, präglat av svåra brister och dålig måluppfyllelse. När regeringen återigen vill förlänga den militära närvaron i Afghanistan oroas Svenska Afghanistankommittén av att regeringen inte verkar ha lärt sig någonting.

Inrikes

 

– Trots att uppdraget för den tidigare ISAF-insatsen var fredsbevarande och fredsframtvingande så visade det sig ändå att man de facto hade ingått i krigföring, aktiv krigföring.
Andreas Stefansson är generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén. När Flamman når honom är han på plats i Kabul, Afghanistans huvudstad. Det var här den svenska militära insatsen i landet påbörjades för femton år sedan.
Då var det en mindre styrka, men den skulle komma att utökas under de kommande åren tills den uppgick till 500 man innan den avslutades 2014. Det skulle dröja till våren 2017 innan insatsen som helhet utvärderades. Då var resultatet nedslående.
– Vi säger inte att det var noll måluppfyllelse, men vi säger att den var ganska dålig, sa regeringens utredare Tone Tingsgård till Flamman i mars.

Bland de positiva effekterna som lyftes fram fanns att situationen för kvinnor i landet delvis förbättrats, och att svensk militär fått möjlighet att öva på samarbete med Natostyrkor.
Problemen var flera. Förutom stora kostnader och att flera svenska soldater dog eller skadades allvarligt, kunde man vid insatsens slut inte se någon som helst positiv utveckling av säkerhetsläget i landet. Det som skulle vara en fredsbevarande styrka visade sig också ha deltagit i direkta krigshandlingar. Därtill ansågs själva uppdraget ha varit mycket vagt formulerat.

Det är en insats som går mycket ut på att USA flyg- och drönarbombar. Det drabbar civila

Nu oroas Svenska Afghanistankommittén för att den nya svenska insatsen i landet begår samma misstag. I en ny proposition har regeringen föreslagit att deltagandet i “Resolute Support Mission”, där svenska soldater jobbar med utbildning av afghanska säkerhetsstyrkor, förlängs minst till slutet av 2018.
– Det låter ju fint att det är en renodlad utbildnings- och rådgivningsinsats, men på plats och för lokalbefolkningen är frågan om det inte i slutändan ändå är så att man bidrar till den krigförande terroristbekämpningen som är kontraproduktiv och skördar civila offer, säger Andreas Stefansson.
En viktig del av hans kritik är att den militära utbildningsinsats där Sverige ingår, leds av samma general från USA som OFS – vars mål är att jaga och bekämpa terrorister.

Det sker övergrepp mot civilbefolkningen

– Vi kräver att OFS ska avslutas. Det är en insats som går mycket ut på att USA flyg- och drönarbombar. Det drabbar civila, det göder ett fortsatt missnöje, och det sker övergrepp mot civilbefolkningen.
– Och eftersom de ligger under samma befäl så är det väldigt problematiskt. Det finns all anledning att granska och fråga sig – är det inte så att man upprepar samma problem som fanns under ISAF-insatserna? De var sammanblandade med USA’s krigföring.

  • Afghanistan
  • ISAF
  • OFS
  • RSM

Inrikes