Inrikes

Avtalsrörelse

Hård kritik mot LO:s lönekrav

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

”Anmärkningsvärt rekordhöga lönekrav”. Det skriver Industriföretagen i rubriken till ett pressmeddelande kort efter att LO på måndagen presenterade krav på lönehöjningar med 4,4 procent i den kommande avtalsrörelsen.

Inrikes

Anna Freij och Örjan Lenárd, förhandlingschefer för Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare och TMF menar att facken jämför företagens utveckling med ”de tuffa pandemiåren”, vilket ger en orättvis bild av hur bra det faktiskt går. Det är ”lätt att förledas tro att vi har haft en mer positiv utveckling i år än vi egentligen haft”, säger de i ett gemensamt pressmeddelande. Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen, konstaterar: ”Jag kan inte tänka mig en sämre tajming”.

”Vi kan konstatera att vi betraktar världen ur olika perspektiv” säger David Johnsson, vd för Trä- och materialföretagen, till Dagens Arbete.

LO:s krav är högt med historiska mått, men ligger lägre än den beräknade inflationen – vilket i praktiken innebär en reallönesänkning.

– LO-förbundens medlemmar har stått upp för landet i flera tuffa år och drabbas nu hårt av den ekonomiska krisen. Vårt krav är högre än tidigare avtalsrörelser och det förtjänar medlemmarna, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

  • avtalsrörelsen
  • lo
  • Svenskt Näringsliv

Inrikes