Rörelsen

Hårleman visar liberalismens endimensionella värld

Ingen imperialism här. Amerikanskt stridsflyg övar med Nato i Grekland. Christian Hårleman anklagade vänstern i Flamman nr. 10/2022 för att inte ha gjort upp med en alltför positiv syn på Ryssland. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT.

“I hans värld är alla goda socialister egentligen som miljöpartister”, skriver vänsterpartisten Stefan Sjölander i ett svar på Christian Hårlemans insändare från Flamman nr. 10/2022.

Rörelsen

Jag förstår att Christian Hårleman (Flamman nr. 10/22) är miljöpartist. Om ens det. I den högervärlden finns ingen geopolitik, inga krig framkallade av en kapitalistisk ekonomis ständiga behov av expansion, ingen imperialism utöver den blodiga imperialism som Ryssland just nu ägnar sig åt.

I den liberala världen är det inte möjligt att hålla två tankar i huvudet på en gång. Där är alla för eller emot och relativa skalor existerar inte. Ett förhållningssätt som hämtats från George Bush och Mao Tse Tung, två framgångsrika representanter för massdödande. Antingen är ni med oss eller mot oss.

I Hårlemans värld räcker det inte med ett kristallklart och fullständigt fördömande av Rysslands krig i Ukraina. Det som krävs är underkastelse. Total underkastelse och stöd till västs självklara rätt att också militärt avancera fram till den gräns som Ryssland sedan mycket länge sagt att de inte kan acceptera. Precis som USA, lika rättslöst, inte skulle acceptera ryska militära installationer på Kuba, fastän båda stater har precis samma rätt att komma överens om det som Nato har i östra Europa.

Och vi ska glömma hela historien i Ryssland från 1989 och framåt. Förnedringen under utplundringen och masstölderna som möjliggjordes med västs hjälp på 90-talet. Rysslands försök att ansluta till och samarbeta med väst fram till 2007. Vi ska glömma Natomötet i Bukarest 2008 och dess omedelbara konsekvenser. Och framför allt inte beteckna någonting av detta som aggression. Bara befrielse. Som man befriade Libyen – nu i kaos – och som man befriade Irak till priset av 1,3 miljoner döda – nu ett land slaget i spillror.

Men det var ju tur att EU då verkligen stod upp och fördömde den invasionen och sedan lyckades införa hårda sanktioner mot USA, särskilt efter att de använt kemiska vapen. Jaså, det hade du glömt? Inte kan väl väst använda kemiska vapen? Där går ju gränsen säger Biden. Vem är förblindad, sade du? Du kanske vet att man blir just blind av vit fosfor?

Vi ska nu göra upp med arvet att fördöma och bekämpa halva världens imperialism, som dessutom är mer omfattande än den andra halvans. Vi ska ta avstånd från att inte acceptera resolutioner och en sällan skådad högerkampanj i mainstreammedia om fullständig militarisering, trots att inget krig mot Sverige är aktuellt, genom att lägga ned biståndet och ansluta oss till en kärnvapenbestyckad militärorganisation. Bort med alla tankar på fredsinitiativ eller att som egen nation stå upp och ständigt arbeta för dialog och insikt om att det kommer en tid då man måste agera genomtänkt för att inte utlösa ännu mer revanschism från ett isolerat och därför livsfarligt Ryssland.

Men den bakgrunden och komplexiteten vill inte Hårleman höra talas om. I hans värld är alla goda socialister egentligen som miljöpartister. Tack och lov är vi inte det och kan därför identifiera imperialism och de dagliga massövergreppen på folk över hela världen när vi ser dem. Både från öst och, inte minst, från väst.


Stefan Sjölander är medlem i Vänsterpartiet Farsta.

  • imperialism
  • NATO
  • Ryssland

Opinion