Utrikes

Helena Hägglund: När det gäller Israel spelar sanningen ingen roll

Palestinska studenter under en symbolisk begravningsceremoni för den mördade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh på måndagen. Foto: Adel Hana/AP/TT.

Alla vet att israelisk militär dödade journalisten Shireen Abu Akleh. Men det kommer inte att leda till några påföljder i landet där sanningen sällan spelar någon roll.

Utrikes

Shireen Abu Akleh dödades av den israeliska militären. Allt pekar på det. De journalister som var tillsammans med den berömda och hyllade palestinsk-amerikanska Al Jazeera-reportern när hon dödades förra onsdagen vittnar alla om att kulan kom från den israeliska militären. Analyser från människorättsorganisationen B’Tselem och den undersökande journalistgruppen Bellingcat stödjer journalisternas vittnesmål. Många organisationer har också krävt oberoende internationella utredningar och Israel har sagt sig vilja utreda händelsen själva. Men när det gäller Israel spelar sanningen sällan någon roll.

Israel har i princip aldrig genomfört en pålitlig utredning när israelisk militär misstänks ha dödat palestinier, hävdar människorättsadvokaten Sawsan Zaher. Hon skrev nyligen i Haaretz att vi redan på förhand vet vad resultaten av deras utredningar kommer att vara: antingen kan ingen ansvarig identifieras eller så finns inte tillräckliga bevis för att nå en slutsats. Så ser det ut även när journalister dödas. Enligt Svenska journalistförbundet kan Abu Aklehs död läggas till de 46 palestinska journalister som dödats i Israel och Palestina sedan år 2000 utan att deras död utretts på ett tillfredsställande sätt. Svenska journalistförbundet vill nu, tillsammans med internationella journalistfederationen, anmäla Israel för krigsbrott. Frågan är bara vad de hoppas få ut av det, för när det gäller Israel spelar sanningen sällan någon roll.

Amnesty international och Human Rights Watch har anklagat Israel för att ha begått flera krigsbrott under kriget i Gaza förra året, när dessutom nyhetsorganisationerna Al Jazeeras och AP:s huvudkontor jämnades med marken i ett israeliskt angrepp. Internationella brottmålsdomstolen utreder sedan flera år tillbaka andra påstådda israeliska krigsbrott. Men detta betyder föga för omvärldens relation till Israel. Så även om det inte är troligt att en israelisk utredning av mordet på Shireen Abu Akleh kommer att leda någonstans så är det inte heller troligt att en internationell utredning av mordet kommer att få några konsekvenser, även om en sådan bekräftade de tillgängliga vittnesmålen och pekade ut israelisk militär som skyldig. För när det gäller Israel spelar sanningen sällan någon roll.


Helena Hägglund är frilans­journalist och doktorand i journalistik som rapporterat från Israel och Palestina.

  • Israel
  • Palestina

Utrikes