Kultur

Helgkarameller från Flammanredaktionen

Under de lediga helgerna finns i bästa fall tid för läsning, god mat och annan underhållning. Redaktionen ger sina bästa tips för att njuta av eller genomlida jul- och nyårshelgen.

Kultur

Anna Herdy:
Läser: Jag ska under helgerna försöka ta mig an lite brittisk litteratur om manlighet! Kulturkriget mellan venus och mars ligger bara i startgroparna och i det kriget vill jag ha läst Robert Webbs How not to be a boy.
Tittar på: Jag har inte kommit särskilt långt i mitt evighetsprojekt vilket är att ta mig igenom alla Marvel-filmer och serier i Marveluniversumets kronologiska ordning. Nu är jag framme vid andra säsongen av Agent Carter och filmen Iron Man, och hinner under julen kanske även med The Hulk. Längst fram i kronologin är Iron fist som jag möjligen blir klar med julen 2024.
Äter: Min absoluta go-to efter helgernas julmatsfrossa kommer att vara Pärsons Middagskorv med makaroner. En vegetarisk middagskorv baserad på ägg, rapsolja och vatten och smaksatt med lök. MUMS!

Malin Nauwerck:
Läser: Krig och fred. Plus att jag ska se den sovjetiska filmatiseringen från 1966. Men två julberättelser som jag brukar läsa om är Tove Janssons Granen och Sven Nordqvists Tomtemaskinen.
Lyssnar på: Med risk för att låta som någon sorts Kalle Ankakramande julfundamentalist så är jag ganska förtjust i ”Betlehems stjärna”/”Gläns över sjö och strand”, helst i pianoackompanjemang.
Lagar och äter: Min farmors recept på köttbullar. Är konservativ vad gäller dessa, det ska vara lök, ströbröd, mjölk, ett ägg, en mosad potatis, fläskfärs, salt och vitpeppar. Inget annat och definitivt ingen kryddnejlika.

Tor Gasslander:
Läser: Läser klart Franco ”Bifo” Berardis Den arbetande själen i fåfäng förhoppning om att äntligen få vara smartare än mina syskon under julhelgen.
Upplever: Går på teater i Västra Alsjö. Att de flesta har tillgång till fri och oberoende kultur är en av få starka ljuspunkter i vår utdöende så kallade civilisation. Något att ta vara på.
Äter: Härom veckan köpte jag en rättika som var så stor att jag kommer att få äta den en bra bit in på det nya året. Tur att jag gillar rättika.

Micaela Kedhammar:
Läser: Inifrån, AKB:s självbiografi om maktstriderna inom Moderaterna. Antingen så lär jag mig om den fiende som ska besegras, eller så får jag nöjet att vara skadeglad.
Upplever: En av få fördelar med att vara vuxen, det vill säga att slippa fira jul med familjen.
Äter: Godis och mina antidepressiva mediciner. Alla har vi våra metoder för att överleva helgerna.

Jonas Elvander:
Läser: Geoff Manns bok om Keynes In the long run we are all dead för att förstå vad keynesianismen är: reformistisk jämlikhetsideologi eller kapitalismens vakande ängel. Och sista delen i Virginie Despentes Vernon Subutex-trilogi.
Upplever: Paris fullt av gula västar där Luciahelgen och några av mellandagarna tillbringas.
Äter: Min patenterade gubbröra.

Petter Westerman:
Läser: Redditforumet r/insanepeoplefacebook. Om du känner dig instabil och osäker på din mentala hälsa kan du kika in här och få en dos av riktigt vansinne. För allmänt nöje eller för att odla din oro för världens stundande undergång.
Tittar på: ”Pete Completes: Rimworld Ice Sheet Tribal” på Youtube. Den trevligaste och mest morbida gamingsåpan att följa just nu. I skrivande stund finns 37 halvtimmeslånga avsnitt att njuta av.
Äter: Jennys Kåldolme. Går såklart också att tillaga själv och vegetariskt för extra pk-poäng. För att hedra Karl XII och hans kulturella gärningar. Bland annat för att ha tagit just kåldolmen till Sverige från Osmanska riket.

  • Helgtips
  • jul

Kultur