Inrikes

Historiska sammanträffanden vid Gladys Marins operationsbord

I förra veckan opererades Gladys Marin, ordförande i Chiles kommunistparti, på Karolinska i Stockholm, för sin hjärntumör.

Inrikes

– Själva operationen gick bra, och hennes återhämtning är normal, berättar Eduardo Morris, journalist på chilenska kommunistpartiets radio i Södertälje.
Åtskilliga latinamerikaner har varit på plats för att lämna blommor. Men bara fem personer har träffat Gladys Marin efter operationen. Enligt Morris är de ”imponerade” av hennes inställning.
Hjärntumören var relativt stor men är nu helt avlägsnad. I skrivande stund har dock inte laboratorie-analysen kommit, som visar om det handlar om en godartad tumör eller en malign cancertumör.
Det är därför också oklart hur och var fortsatt behandling ska ske. Chile och Kuba är alternativ.

Den opererande läkaren Inti Peredo Harvey är son till Guidi ”Inti” Peredo, Che Guevaras högra hand i den bolivianska gerillan ELN. Peredo den äldre tog över som kommendant efter Che Guevaras död 1967. Han dog i La Paz i september 1969. Peredo den yngre utbildade sig till läkare på Kuba, och efter en period i Bolivia kom han till Sverige.
Idag är han chef för neurokirurgen på Karolinska, som anses tillhöra världens bästa.
Förra året gjorde Gladys Marin en resa i Che Guevaras fotspår och träffade då Peredo den äldres bror. Och själva operationen skedde den 8 oktober, Che Guevaras dödsdag.
– Det har skrivits flera vackra artiklar om dessa historiska sammanträffanden, säger Eduardo Morris.

    Inrikes