Ledare

Gästledare

Högern är inte oövervinnerlig

Sylvi Listhaug. Foto: Hakon Mosvold Larsen/TT.

Vänstern måste fatta att vi kan besegra högern och att motstånd lönar sig, skriver Hanne Kristin Wolden med anledning av att den norska justitieministern tvingades avgå i förra veckan.

Ledare

Ett av norsk högerpopulisms viktigaste namn, Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet), tvingades i förra veckan att avgå som justitieminister. Listhaug hade skrivit ett Facebook-inlägg där hon påstod att Arbeiderpartiet bryr sig mer om terroristers rättigheter än om Norges säkerhet. I inlägget fanns en bild på maskerade jihadister och det publicerades samma dag som filmen om Utøya-terrorn (attacken på Arbeiderpartiets ungdomsläger 2011 då 69 människor mördades) hade premiär. Listhaug visste så väl vad hon gjorde. Reaktionerna på inlägget blev massiva, men det tog flera dagar innan Listhaug raderade det. Efter ytterligare några dagar kröp hon dock till korset och bad motvilligt om ursäkt i Stortinget.

Till Listhaugs förtret var detta inte tillräckligt. Socialistpartiet Rødt riktade en missförtroendeförklaring mot Listhaug, och flera partier stödde Rødts förslag. Plötsligt var det kris i Norges regering. Justitieministern hade gått över gränsen.

Det gjordes dock aldrig någon missförtroendeförklaring. Justitieministern avgick innan Stortinget hann rösta. Listhaug påstod att hon valde att avgå, och självklart är det viktigt för henne att inte erkänna nederlag.

Plötsligt var det kris i Norges regering. Justitieministern hade gått över gränsen

Men Listhaug tvingades faktiskt att avgå. Reaktionerna på hennes inlägg och hennes beteende i efterhand var så starka att hon i realiteten inte hade något val, oavsett vad hon väljer att säga. Avgången är ett nederlag, för henne, för regeringen och för extremhögern, som länge har haft Listhaug som sin favorit.

Vänstern måste inse detta: ibland förlorar högern. Några tror och säger att Listhaug och den politik hon representerar kommer att gå stärkt ur detta, men en sådan berättelse är både felaktig och i linje med vad Listhaug själv önskar. Listhaug vann inte den här gången. Hon och hennes allierade förlorade, och vänstern måste förstå det. Högern är inte oövervinnerlig. Motstånd fungerar. Den här gången blev det 1-0 till oss som önskar en annan politik och retorik än högerpopulisterna.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • högerpopulism
  • norge
  • Sylvi Listhaug

Ledare