Nyheter

Krönika

Hoppet lever om att få spela spel utan rasister

Ständiga rasistiska övertramp skolar in unga spelare i kultur där det förhållandevis normalt att bete sig som ett svin. Tor Gasslander hoppas att åtminstone ska bli svårare att bli rik på det.

Nyheter

Felix Arvid Ulf Kjellberg hade sitt på det torra. Han var miljonär innan trettio, en av världens största mediepersonligheter, och hade nästan 60 miljoner prenumeranter på sin youtube-kanal. Allt han behövde göra var att sitta hemma, spela tv-spel och låta bli att säga rasistiska saker.
I veckan visade Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, återigen att han inte fixar det.

Ja, ”det” är alltså den komplicerade uppgiften att spela spel utan att agera rasistiskt.
När svenske Felix Kjellberg, en av världens största ”youtubers” kläckte ur sig ett rasistiskt epitet var det bara ett i raden av kontroversiella uttalanden – som trots upprepade (om än halvhjärtade) pudlar – fortsätter att uppmärksammas i hans videos.

När han drog antisemitiska skämt i en tidigare video kostade det honom hans kontrakt med Disney.
Den här gången är det den utvecklaren Campo Santos, som står bakom succéspelet Firewatch, som på juridisk väg ska se till att Pewdiepie slutar tjäna pengar på att spela deras spel på sin youtube-kanal.
Men problemet med att en så stor aktör, vars tittare framförallt är barn och tonåringar, fortsätter sprida pojkrumsrasim med en axelryckning kvarstår förstås.

Att vara ”youtuber” är ett av de populäraste svaren när man frågar barn vad de vill jobba med i framtiden. Förebilder som Felix Kjellberg skolar in dem i aningslös hobbyrasism, som även om den kanske inte är så allvarligt menad, skadar människor.
Det är förstås inte bara hans fel. Så kallad gamer-kultur har ett problem med främlingsfientlighet i synnerhet och dåligt uppförande i allmänhet. Testa själv att spela ett onlinespel utan att bli kallad idiot* – det är inte helt lätt.

Därför bryr sig många av Pewdiepies följare heller inte om vad han häver ur sig. Oavsett vad de egentligen anser om innehållet är de helt enkelt ganska vana.
Campo Santos ställningstagande kommer sannolikt att kosta den lilla spelstudion betydligt mer än det kostar Felix Kjellberg. Pewdiepies video om deras spel har setts 5,7 miljoner gånger – men är en i mängden på hans kanal. Det gör definitivt inte deras ställningstagande mindre rakryggat, men visar på problemet med Kjellbergs återkommande rasism. Han är, på många sätt, too big to fail.

Förebilder som Felix Kjellberg skolar in dem i aningslös hobbyrasism, som även om den kanske inte är så allvarligt menad, skadar människor

Det finns massor med sunda riktigt inbitna spelare som ser kulturen i och kring spel som ett slags fristad från ett förtryckande samhälle och ett sätt att skaffa vänner och som beter sig riktigt hjärtlig mot andra spelare. Jag växte upp med några av dem och de är underbara.
Men så länge man inte kan spela ett spel utan att kallas för tönt** och så länge rikspuckon som Pewdiepie har ett enormt inflytande kommer stora delar av den unga spelarbasen att skolas in i en puckad tradition.

Att kritik i sociala medier – eller krönikor – skulle röra Kjellberg i ryggen är knappast troligt. Men det finns lite hopp. Sist enorma skriverier om Felix Kjellberg blossade upp tappade Youtube, enligt uppgift, väldiga annonsintäkter. Företagen som tidigare betalade för att synas i olika videor ville helt enkelt inte i ett köpa annonsplats i sammanhang som förknippades så öppet med rasism. Det kan skrämmma Youtube.

Och om jätteaktörer som Youtube tvingas ta sitt ansvar och ställa grundläggande krav på de som laddar upp material kommer det till slut att börja bli svettigt för Kjellberg. Det skulle visserligen vara ett självändamål så gott som något, men det skulle också kunna bryta en ond cirkel av dålig speluppfostran.

* Med idiot menar jag naturligtvis något mycket värre.
** Med tönt menar jag också något mycket värre.

  • Pewdiepie
  • rasism
  • spel

Nytt