Kultur

Hyra och härska

"Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden". Dominika Polanska, Sarah Liz Degerhammar & Åse Richard. Verbal Förlag

Svartlistning, hemintrång och hot om vräkning. Hur hantera härskartekniker från maktfullkomliga hyresvärdar?

Kultur

Wonna I de Jong heter en av Sveriges rikaste privata fastighetsägare. Hennes affärs­idé är lika enkel som genial. Genom att minimera kostnaderna för underhåll av sina fastigheter och samtidigt maximera hyrorna har de Jong lyckats med att bli god för flera miljarder.

I nyutkomna boken Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden skriver Dominika V Polanska, Åse Richard och Sarah Liz Degerhammar om företeelsen ”renovräkningar”. Renovräkningar innebär att hyresvärdar genom kraftiga hyreshöjningar i samband med renoveringar tvingar boende att flytta och är således en form av indirekt vräkning. Företeelsen är en drivande faktor bakom det som med ett tjusigt ord brukar kallas för ”gentrifiering” och är framför allt förekommande i miljonprogramsområden.

”Att äga, förvalta och förädla är min passion!” hälsar Wonna I de Jong själv från sin hemsida, och det är just gamla miljonprogram som Wonna riktat in verksamheten på. Överskottet från sin ”passion” har hon bland annat investerat i en 500 kvadratmeterstor villa i Djursholm och ett slott på en ö i Södermanland.
”Jag älskar att bo i mitt hus, jag älskar stora rum och jag älskar många rum”, förklarade hon i Kanal 5:s Hemliga miljonären. Samtidigt har hennes hyresgäster fått vänja sig vid läckande tak, utebliven uppvärmning eller att Wonna dyker upp och skäller ut dem för att vara ”oförskämda” när de påpekat olika brister i fastigheterna. Vid ett tillfälle har Wonna I de Jong också polisanmälts för hemfridsbrott efter att hon trängt sig in i en hyresgästs bostad och hotat alla som klagar med vräkning. Anmälningar om att de Jong olovligen byggt om tvättstugor till svartbostäder att inhysa anställda byggarbetare i har också förekommit.

Att äga, förvalta och förädla är min passion!” hälsar Wonna I de Jong själv från sin hemsida

Hyresgästföreningen i Stockholm kallar utan att blinka Wonna I de Jong för ”en av Stockholms sämsta hyresvärdar” men medger att få vågar kritisera henne öppet eftersom hon använder sig av svartlistning av särskilt ”oförskämda” hyresgäster. För en tid sedan sa hon även upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen och krävde att förhandla individuellt med varje enskild hyresgäst i fortsättningen. ”Jag tycker inte att hyresgäster ska vända sig till tidningar, journalister eller till hyresgästföreningen”, motiverade Wonna I de Jong saken för Expressen.

Renovräkt! är delvis utformad som en handbok för hyresgäster där författarnas viktigaste råd är att agera kollektivt, det vill säga precis det Wonna I de Jong försöker omöjliggöra. Boken är full av information om både rättigheter och knep att åberopa och använda sig av nästa gång Wonna I de Jong eller någon av hennes likar klampar in i din lägenhet och beskyller dig för att vara ”oförskämd”.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Åse Richard
  • Dominika Polanska
  • Hyresvärd
  • Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden
  • Sarah Liz Degerhammar

Kultur