Regeringen har bjudit in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till samtal om bostäder och byggande. Första mötet ägde rum i måndags. Samma dag avslöjade SVT att en majoritet av de moderata kommunpolitikerna vill ha marknadshyror. Liberalerna och Centerpartiet har redan tidigare flaggat för att partierna kommer driva det.
– Vi behöver se över hela hyressättningen i Sverige, den modell vi har fungerar inte överallt. Marknadshyror skulle ge fler bostäder och ökad rörlighet, säger till exempel Härrydas kommunalråd Per Vorberg till SVT.
47 procent
Men avreglering har redan prövats. 2013 luckrades regelverket för andrahandsuthyrning av egen bostad upp.
– Avreglerar man hyresmarknaden ser man direkt vad som händer. Hyrorna går upp med 47 procent, säger Erik Elmegren förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Siffran kommer från Boverket och rör perioden 2009-2014. Ökningen skedde under hela perioden och Boverket är försiktigt med att peka ut de ändrade reglerna som främsta orsak, även om man skriver att de troligen haft viss effekt.
– Man kan hänföra den uppluckring som skett till den nya lagstiftningen, den är helt tandlös, säger Erik Elmegren.
Det finns fortfarande viss reglering för hur mycket en andrahandsvärd får ta ut i hyra. Det största problemet, enligt Erik Elmegren, är att det inte längre går att överklaga andrahandshyror retroaktivt.
– Det gör att ingen prövar hyran av det enkla skälet att man inte vill bli av med sitt andrahandskontrakt.
Kan man dra en parallell mellan diskussionen om marknadshyror och det som hände efter att reglerna för andrahandsuthyrning luckrades upp?
– Ja, absolut. De 47 procenten är en fingervisning om vad som händer om man skulle införa marknadshyror. Fast det skulle bli ännu värre tror jag.
– Vi sliter redan i dag med väldigt höga nyproduktionshyror och att hyran går upp väldigt mycket efter renoveringar. Det är redan i dag ett tryck och det behöver inte bli ännu värre om någon politiker funderar på det.
Reglerna ses över
Men trots att det finns ett intresse för marknadshyror i det borgerliga blocket tror inte Erik Elmegren att det kommer att bli aktuellt.
– Jag tror ändå att politikerna tar sitt förnuft till fånga och landar i att det ska finnas en trygghet för landets tre miljoner hyresgäster.
Hyresgäster betalar i dag 28 procent av sin disponibla inkomst i hyra. För vissa grupper, som ensamstående med barn, kan det vara upp till 40 procent.
– Det här är redan i dag ett problem, att förändra det här ytterligare är ingen bra idé.
Nuvarande bostadsminister Mehmet Kaplan har aviserat att reglerna för andrahandsuthyrning ska ses över. Något som Erik Elmegren ser som positivt. På sikt påverkar dyra hyror hela ekonomin, menar han.
– Det påverkar konsumtionen, det påverkar jättemycket.
Andrahandsuthyrning
2013 ändrades reglerna för andrahandsuthyrning av egen bostadsrätt eller exempelvis del i villa. Tidigare sattes hyran utifrån vad andra hyresrätter på orten kostade. Efter att regeländringarna trädde i kraft beräknas hyran på avkastningsräntan av bostadsrättens marknadsvärde plus månadsavgiften. I områden med dyra bostadsrätter kan alltså hyran bli betydligt högre. Dessutom försvann andrahandshyresgästens möjlighet att överklaga hyran retroaktivt.