Hyvlingar – praktiken att sänka arbetstiden för flera medarbetare istället för att säga upp folk i enlighet med turordningen – har blivit en av den pågående avtalsrörelsens viktigaste frågor. I veckan lanserade tre fackförbund, Handels, HRF och GS tillsammans kampanjen #slutahyvla, ett försök att bygga opinion inför förhandlingarna och försöka få in ett förbud mot hyvlingar i kollektivavtalet.
Utanför Sundbybergs stadshus samlades på måndagen företrädare för facket Kommunal tillsammans med anställda i den lokala äldreomsorgen och deras anhöriga i en manifestation.
Efter att kommunen tecknat ett avtal med vårdföretaget Frösunda omsorg meddelades deras tjänster skulle genomgå så kallad hyvling. För de flesta anställda skulle det innebära en arbetstidsförkortning från mellan åttio och hundra procent till strax över sextio procent.
De fem personer som fortsatt ska ha heltidstjänster fick istället så kallade delade turer. Något de anställda nu vill stoppa.
– Här är en arbetsgrupp som visar sin styrka, som visar att man inte accepterar det här. Annars brukar det ju tyvärr vara så att man är tysta och säger ”det är bara att acceptera”, säger Lotta Joelsson på fackförbundet Kommunal i Sunbyberg.
Och de så kallade hyvlingarna har även i övriga Sverige fått en huvudroll i den avtalsrörelse, det vill säga förhandlingarna mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer, som nu går mot sitt slut.
”Under protest”
För drygt två år sedan, vid årsskiftet 2014/2015 fick elva av de anställda på Coop Marieberg i Örebro nya avtal – som innebar att de gick ned i arbetstid. De anställda protesterade, men vågade inte annat än att skriva på avtalen. På själva pappret där det nya avtalet formulerades skrev de dock att det gjordes ”under protest”.
Det blev upptakten till ett uppmärksammat mål i Arbetsdomstolen, inte minst för att det förutspåddes bli prejudicerande för hur lagen ska tolkas när det gäller så kallade hyvlingar.
När domen fälldes i december förra året stod det klart: Hyvlingar är helt lagliga. De elva Coop-anställda kunde inte anses ha blivit uppsagda, utan fick anses ha erbjudits – och tackat ja till – ett annat jobb. Arbetsgivaren hade alltså lyckats dra ned på arbetstid utan att bry sig om turordningen, och utan att behöva betala uppsägningslön.
Bland de anställda vars arbetstid sänktes i strid med turordningen fanns bland annat en kvinna som jobbat inom företaget i 46 år.
Trots två nya stämningar som rör hyvling tolkas beslutet från arbetsdomstolen i vintras som att det även i fortsättningen kommer att vara fritt fram för arbetsgivare att hyvla de anställdas arbetstid. Vägrar en anställd gå med på hyvlingen kan hon eller han förlora jobbet.
– Den här domen visar att lagen inte ens ger de som har en fast anställning någon säkerhet. Den trygghet som alla strävar efter – inte heller den är trygg, säger David Eklind Kloo, politisk samordnare på Handels.
Enligt honom behöver ett skydd mot hyvlingar införas både i lagen, och i det kollektivavtal som just nu förhandlas.
– Vi kommer att fortsätta strida för det här tills vi når framgång.
Är ni beredda att strejka för att få er vilja igenom?
– Det är inget jag kan svara på, vi sitter ju i en förhandlingssituation. De tankarna behåller man bäst för sig själv, säger David Eklind Kloo.