Utrikes

I det polariserade Argentina är allt möjligt

Kvinnor firar legaliseringen av abort utanför kongressen i Buenos Aires den 14 juni. Foto: Jorge Saenz.

För några år sedan var motståndet kompakt. Men efter enträget gräsrotsarbete av kvinnorörelser har Argentina nu mot alla odds tagit det första steget mot en legalisering av abort.

Utrikes

I torsdags röstade Argentinas kongress för att legalisera abort upp till vecka 14. Den kontroversiella debatten varade i 20 timmar innan resultatet kom: 129 röster för, och 125 emot förslaget. Alla partier var splittrade i frågan utom vänstern.

Utanför parlamentet märktes polariseringen. En stor grupp unga kvinnor iklädda abortkampanjens gröna färger sjöng till stöd för legaliseringen. Mitt emot samlades en mindre skara abortmotståndare i bön. När resultatet kom fylldes luften av rop och trötta glädjetårar. Få trodde att detta skulle hända.

Tagit över gator och torg

Segern i kongressen säkrades av landets feminister som tagit över gator och torg sedan den unga, kvinnoledda folkrörelsen #NiUnaMenos växte fram landet över 2015 i protest mot kvinnomord. Genom uppseendeväckande folksamlingar och ett enormt gräsrotsarbete lyckades de förändra politiken i det katolska landet. I dag visar undersökningarna att en tydlig majoritet är för rätten till abort.

Argentina har inte alltid varit så. Sedan 2006 har man försökt få igenom förslaget tolv gånger. Projektet hejdades av vänsterpresidenten Cristina Kirchner, i dag senator, på grund av opinionens motstånd. 2015 kom konservativa abortmotståndaren Mauricio Macri till makten. Han chockade dock alla i februari genom att öppna debatten som slutligen ledde till en legalisering.

I dag stödjer Kirchner rätten till abort, likt Miguel Ángel Pichetto och Luis Naidenoff, ledare för de två största blocken. De är alla före detta abortmotståndare.
Trots det förändrade läget kan förslaget dock få svårt att ta sig igenom den konservativa senaten. Men veckans händelser har bevisat att i dagens Argentina är allt möjligt.

  • abortförbud
  • aborträtt
  • Argentina

Utrikes