Opinion

I Gaza dricker barnen giftigt vatten

Ett palestinskt barn sitter i det som finns kvar av hennes bostad efter en israelisk offensiv i Gaza.

Den israeliska blockaden av Gaza stoppar även de mest basala nödvändigheter från att nå regionens befolkning. Nu är det dags för Sveriges riksdagsledamöter att agera.

Opinion

Utvecklingen i Palestina är mycket alarmerande. Nyligen beslutade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att skära ned bränsletillförseln till Gazaremsan med hälften, vilket kommer att förvärra den palestinska befolkningens redan ohållbara levnadsförhållanden ytterligare. Detta är en form av kollektiv bestraffning, vilket är förbjudet i enlighet med artikel 33 i den fjärde Genève-konventionen.

Netanyahus senaste ingrepp är inte heller en isolerad händelse, utan det är bara en de av åtgärder som Israel använder för att upprätthålla blockaden gentemot Gazaremsan.
Den israeliska blockaden är inte bara omoralisk och inhuman utan har även av FN:s generalsektretare bedömts som illegal. Trots det har den pågått i mer än 12 år och håller för närvarande 1,9 miljoner människor instängda, varav fler än hälften är barn.

Resultatet av blockaden är akut brist på grundläggande nödvändigheter för överlevnad, bland annat elektricitet, mat och mediciner. Men allra mest alarmerande är kanske vattenfrågan.

FN-organet UNRWA:s rapport för april 2019 belyser det faktum att nästan 97 procent av det inhemska grundvattnet i Gaza inte är lämpligt för konsumtion. Sara Roy, expert på Gazas ekonomi vid Harvards center för mellanösternstudier har uttalat sig om situationen på följande sätt: ”Oskyldiga människor, de flesta av dem unga, blir långsamt förgiftade av vattnet de dricker”.
Den kollektiva bestraffningen bör ses som särskilt allvarlig med tanke på att invånarna i Gaza inte har den möjlighet som människor i vanliga fall har i kriser: möjligheten att fly. Människorna i Gaza är instängda, de är fångar på en av de mest tätbefolkade platserna i världen, under förhållanden som FN dömt ut som ”obeboeliga”.

Det är inte direkt raketvetenskap att lista ut vad som måste till för att förbättra situationen i Gazaremsan. Trots detta kan det ändå vara värt att höra det ifrån ett organ som besitter hög auktoritet i dessa typer av frågor, nämligen UNHRC. De krävde följande:
”För att adressera de strukturella problem som driver konflikten och har en negativ effekt på en lång rad mänskliga rättigheter, inklusive rätten till självbestämmande, är det nödvändigt att omedelbart och utan motkrav lyfta blockaden av Gaza”.

Så länge som UNHRC:s krav inte uppfylls kommer den humanitära situationen att förvärras och palestiniernas rätt till självbestämmande kommer fortsatt att nekas. För att situationen skall förbättras krävs det i stället att omvärlden agerar. I och med att vi just nu befinner oss i den allmänna motionstiden har Sveriges riksdagsledamöter en god möjlighet att göra just detta. Jag vill därmed uppmana alla riksdagsledamöter att ta ansvar och kämpa för att palestiniernas rättigheter respekteras. För att detta ska bli verklighet måste inte bara blockaden upphöra utan även ockupationen, det är nu upp till er att se till det här blir verklighet.

 

  • Gaza
  • Israel
  • Palestina

Opinion