Krönika

Imperialistiska hjärnspöken regerar i debatten

Krönika

Äntligen! Israels Sverigeambassadör Benny Dagan talar klarspråk i Dagens Nyheter (16/1-09). På frågan om inte Israel riskerar att isoleras politiskt svarar han:
– Nej det är inte min bild. Vi får mycket stöd i regionen, från Egypten, Saudiarabien och Jordanien.
Det är inte alltid israeliska företrädare så öppet erkänner att deras bundsförvanter i Mellanöstern är antisemitiska islamistdiktaturer. Synd bara att ingen tycks bry sig. Det faktum att det är Israel och USA som allierat sig med världens islamister och terrorister tycks vara en för komplicerande faktor för att kunna beaktas av svenska debattörer.

Givetvis skulle USA-imperialismen vara förkastlig även om den verkligen syftade till att bekämpa islamismen. (Folk som är förtryckta blir ju inte friare av att få en bomb i skallen). Men sammanhangen blir obegripliga när det inte finns någon självständig vänster som förmår ifrågasätta det imperialistiska hjärnspöket om civilisationernas krig mellan det liberala väst och det fundamentalistiska öst. Som Jan Guillou påpekat är det ju just det västallierade Saudiarabien som sponsrar nästan all islamistisk terrorism i världen.

Och den svenska debatten om Gaza-kriget tycks handla om att antingen stödja Israel eller Hamas. Egentligen hör inte frågan om Hamas karaktär hemma i diskussionen. Ett folk har alltid rätt att göra motstånd mot en ockupation. Och inte ens om man anser att Hamas organiserar terroristattacker mot israeliskt territorium skulle detta legitimera massmord på palestinska civila. (Vore det så hade Kuba haft rätt att bomba USA).
Men nog borde man samtidigt kunna påpeka att Hamas inte bara är en osedvanligt usel motståndsrörelse utan också en ”motståndsrörelse” som grundats av den ockupationsmakt man påstår sig bekämpa.
Att Hamas och dess föregångare länge stöddes ekonomiskt av Israel är ingen hemlighet.

Det erkänns öppet av israeliska regeringsföreträdare, exempelvis premiärminister Ehud Olmert (som dock försvarar sig med att detta gjordes under tidigare israeliska regeringar) i Jerusalem Post, 13/2- 07. Syftet var att knäcka PLO, vilket lyckades. Därefter har Hamas framför allt sponsrats av Saudiarabien. Den som tror något så enfaldigt som att man kan bomba bort terrorismen, borde alltså snarare förespråka bombattacker mot Riyadh eller Tel Aviv. Låt mig dock gissa att svenska ledarskribenter aldrig kommer föreslå något sådant.