Ledare

Inga fler grisfester

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT.

Arvet efter Franco ekar i Spaniens försök att stoppa Kataloniens folkomröstning om självständighet.

Ledare

 


Kunskaperna om de spanska regionernas
långtgående konflikter med den spanska staten är inte särskilt stora i Sverige. Men den som obekymrat bokat en härlig weekend i Barcelona i helgen kommer sannolikt inte att få vad hen förväntat sig. Staden är nämligen mer eller mindre under belägring, nu när katalanerna går mot en – enligt spanska staten olaglig – folkomröstning om självständighet den första oktober.

Sedan någon vecka tillbaka befinner sig tusentals spanska poliser i Katalonien, varav de flesta är stationerade i Barcelona. I lördags kom beskedet att den spanska staten även ämnar ta kontroll över den katalanska poliskåren (SVT Nyheter 23/9), med hjälp av den spanska paramilitära poliskåren Guardia Civil. Guardia Civil är ökända för sin brutalitet, och har anklagats för att utsätta bland annat migranter och baskiska separatister för tortyr.

Trots den hårda repressionen från spanska staten så fylls Barcelonas gator och torg av katalaner som demonstrerar för sin rätt att genomföra folkomröstningen. I fredags påbörjades en ockupation av Barcelonas universitet och en miljon valsedlar har delats ut av kampanjarbetare runtom i regionen.

Men striden står inte enbart mellan de katalaner som vill ha självständighet och den stat de vill bryta sig loss från, utan det är också en fråga om gamla motsättningar. Den spanska staten som sådan har även den folkligt stöd, och Kataloniens befolkning är delad i frågan. Ett påtagligt stöd för Spanien finns också bland spanska fascister, som i fredags marscherade i Barcelona.

Att fascister mobiliserar mot folkomröstningen är tämligen logiskt ur ett historiskt perspektiv

Att fascister mobiliserar mot folkomröstningen är tämligen logiskt ur ett historiskt perspektiv. Efter inbördeskriget byggde Franco sitt Spanien genom att ta bort allt regionalt inflytande, och förbjöd samtidigt de regionala språken och kulturella uttrycken. Många av dem som bor i Baskien och Katalonien minns fortfarande hur det var att förföljas och straffas för att man gjorde något så oskyldigt som att prata sitt eget språk.

Man måste dock inte vara för ett självständigt Katalonien för att anse att regionen ska få genomföra en folkomröstning om självständighet, utan att den spanska staten slänger valsedlar, river ner kampanjmaterial och hotar alla som organiserar valet med åtal och fängelse. I synnerhet i ljuset av den inte alltför avlägsna historien av fascism och totalitarism, upplevs den spanska statens hantering av Katalonien just nu som minst sagt smaklös. Detta pågår just nu i Spanien, där 90 000 svenskar bor och dit horder av svenskar åker på chartersemester varje år.

  • Barcelona
  • folkomröstning
  • Katalonien
  • självständigt Katalonien

Ledare