Inrikes

Inga gripna efter högerextrem Pride-aktion

Prideparaden i Stockholm. Gustav Sjöholm/TT

I lördags blockerade Nordisk Ungdom Prideparaden i Stockholm men polisen har inte gripit någon.

Inrikes

Högerextremister från Nordisk Ungdom fördes bort av polisen efter att ha försökt blockera Prideparaden i Stockholm i lördags. Enligt polisen fanns inte tillräckliga skäl för att gripa dem. Den högerextrema organisationen hävdar att Prideveckan styrs av en bakomliggande ”homolobby” som bland annat förespråkar pedofili. Gruppen genomförde även förra året en aktion mot paraden. Efter att ha stoppat tåget ett par minuter blev Nordisk Ungdoms medlemmar bortförda av polis.

Enligt Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen, ska åtminstone delar av de högerextrema aktivisterna vara misstänkta för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten.Totalt rör det sig om tolv personer. I nuläget finns inga misstankar om hets mot folkgrupp.

Efter att deras aktion avbröts ska de tolv personerna ha körts ut från centrala Stockholm av polisen.
– Då kör vi dem till lite olika platser, så att de inte kan komma tillbaka inom rimlig tid och ha möjlighet att fortsätta sitt värv. Tanken är att Prideparaden ska vara över när de har möjlighet att komma tillbaka helt enkelt, så att de inte kan begå nya brott på samma sätt, säger Mats Eriksson. Att gärningsmännen inte i stället greps beror på att brotten de misstänks för inte är tillräckligt allvarliga.
– Om de begår andra brott, när de ska bli kontrollerade av oss till exempel, då kan det bli fråga om ett gripande, men nu var det inte så, säger Mats Eriksson. Enligt polislagens trettonde paragraf har polisen rätt att bortföra personer som stör den allmänna ordningen. De aktuella misstankarna kan ge upp till sex månaders fängelse.

  • Nordisk Ungdom
  • Polisingripande
  • pride
  • Prideparaden

Inrikes