Rörelsen

Insänt: Alla som inte agerar nu är medskyldiga

Afghaner kliver ombord på ett amerikanskt transportflygplan under evakueringen av Kabul. De allra flesta blir dock kvar i ett land som nu kontrolleras till 99 procent av talibanerna. Foto: MSgt. Donald R. Allen/U.S. Air Force via AP/TT.

Inifrån det ockuperade Afghanistan skriver en anarkist om västvärldens svek mot landets befolkning.

Rörelsen

När de amerikanska trupperna nu dras tillbaka från Afghanistan hotar öppet krig i alla landets delar.

När amerikanerna kom hit sade de att de skulle arbeta med oss för att bekämpa terrorismen, eftersom deras eget land var under attack. Detta kan de inte förneka.

Men i dag, när talibanska terrorister tagit över större delen av Afghanistan, säger amerikanerna inget vettigt alls.

Deras närvaro i landet präglades av sam­arbete med en rad jihadistiska organisationer.

Nu rasar kriget igen. Med amerikanerna på väg härifrån har de krafter som legat i konflikt med varandra i åratal åter­upp­tagit stridig­heterna. Detta betyder att ingenting har för­ändrats. Detta betyder att USA:s regering, precis som när de officiellt erkände jihadistiska extremister, släppte in talibanerna på den politiska arenan i och med de nyligen genom­förda för­handlingarna. USA blundar nu för talibanernas krig mot det afghanska folket, trots att talibanledarens terror­brott är väl dokumenterade.

Nato-länderna följer inte heller bara USA:s exempel när de lämnar Afghanistan. Det är en för­enklad och steriliserad bild av den smärtsamma sanning de försöker dölja: att Nato, under ledning av USA, vänder oss ryggen och lämnar det afghanska folket fångade med den terrororganisation som redan dödat många amerikaner och som stod bakom attacken mot World trade center.

Det är nu tydligt att ingen regering står på det afghanska folkets sida. Nu måste folk världen över höja sina röster, och tala om den smutsiga behandling Afghanistan har fått utstå.

Människor som stödde Nato-styrkorna genom att betala skatt. Människor som röstade till stöd för partier som propagerade för ingripande i Afghanistan. Om dessa människor inte agerar i dag, om de inte mot­sätter sig sina militär­makters agerande mot det afghanska folket, så ska de i våra ögon så­väl som historiens vara lika skyldiga som alla inblandade i det nuvarande kriget i Afghanistan.


Översättning: Tor Gasslander

  • Afghanistan
  • mellanöstern
  • talibanerna

Opinion