Inrikes 04 augusti, 2021

Irene Svenonius vill göra privatiseringsrevolution i välfärden: ”Hon får saker att hända”

Jäv, coronakaos och nedskärningar. Klagokören om Irene Svenonius hörs nu från både vänster och höger. Men Sveriges mäktigaste sjukvårdspolitiker har något större i kikaren än de dagspolitiska skandaler hon alltid skakar av sig: privatiseringsrevolution.

Irene Svenonius författardebut passerade ganska obemärkt förbi. Kanske framstod en ny debattbok som en av de mindre nödvändiga sakerna att ta till sig för de stockholmare som redan hört en hel del om sin ledande sjukvårdspolitiker. De har läst om hennes hantering av det rekorddyra framtidssjukhuset Nya Karolinska som dras med stora problem, de utförsäljningar och konsultuppdrag som har gynnat Svenonius egna vänner och de nedskärningar bland läkare och sjuksköterskor hon har kommenderat.

Men boken Jag vill avskaffa mig själv: låt proffsen styra vården, publicerad ett par månader innan coronapandemin kom till Sverige, innehåller nycklar för att förstå vad som pågår i huvudstadsregionen under Svenonius ledning. Under rubriken ”Valfrihet och makt” citerar hon den tyska utvecklingsekonomen Albert O Hirschmanns teori om de två sätten att uttrycka missnöje med en organisation: att försöka påverka den eller lämna skeppet.

Problemet med den svenska välfärdsstaten, konstaterar Svenonius, är att det bara finns ett alternativ. Den som är missnöjd med systemet kan inte lämna det. Hon skriver: ”Vi kan inte välja bort den del av skatten som går till sjukvård, betala mindre pengar till det offentliga och sedan skaffa oss den sjukvård vi vill ha eller behöver på egen hand”.

I samma andetag formulerar hon en lösning. ”På en marknad är det tvärtom […] det var därför 1980- och 1990-talens förändringar i välfärden, som tillät företagande och därmed erbjöd människor alternativ, tillsammans med 2000-talets införande av vårdval, var så viktiga”.

Steg på vägen, men långt ifrån tillräckligt. Irene Svenonius, som ansvarar för Sveriges största sjukvårdsbudget och sitter stadigt i Moderaternas ledning trots skandalerna, skriver att hennes mål är att låta svensk välfärdspolitik genomgå en ”revolution”. Enligt de tidiga kollegor och nuvarande samarbetspartners som Flamman pratat med har hon vad som krävs.

Småländska Vållö ligger långt ifrån maktens korridorer. På den brolösa ön mitt i Kalmarsund, med färre än hundra fasta boende, levde Irene Svenonius under sina första år. Modern var restaurangarbetare och lokalvårdare. Fadern pendlade mellan industriarbete, det fiske som varit öns traditionella näring och flaskan. Enligt en intervju med Svenska Dagbladet, en av de mest öppenhjärtiga Irene Svenonius gjort, ledde missbruket till att familjen blev tvungen att sälja de gamla släktgårdarna och flytta in till fastlandet.

Ändå har ö-mentaliteten, enligt Svenonius själv, varit avgörande i formandet av hennes politiska medvetande. I Jag vill avskaffa mig själv beskriver hon en amerikanskklingande högerideologi med fokus på ägande, förvaltning och självbestämmande. Socialdemokraternas införande av fritt fiske med handredskap år 1985 blev en avgörande händelse. Det naturliga rätten att äga och bruka marken – eller i det här fallet vattnet – kränktes i hennes ögon av en kollektivistisk vänsterkoloss. Den lilla ägaren mot den stora staten. Den borgerliga underdogen Irene Svenonius, vars arbetarföräldrar redan röstade högerut, tog form. Ungefär samtidigt fick hon jobb på lokaltidningen Barometern-OT och engagerade sig i MUF.

– När vi andra pluggade delade Irene ut tidningar på morgonen, jobbade som reporter på Barometern, pluggade lite och hade Muferiet. Hon gjorde dubbelt så mycket som vi andra. Hon har ett eget kraftverk någonstans i kroppen, har Stockholms stadsdirektör Magdalena Bosson (M) tidigare sagt till SvD.

Kommunikationskonsulten Per Dahl, som var aktiv i Fria Moderata Studentförbundet under samma period, säger till Flamman att Svenonius och Bosson tillhörde en ”osedvanligt bright” och energisk grupp Muffare. Den sorts ungpolitiker som gör stort avtryck på kort tid och sedan ”levererar och går långt”. Dahl var också kollega med Svenonius på Barometern-OT.

– Hon var handfast. Uppkavlade armar, klart och tydligt vad hon ville. Inte så mycket abstraktioner.

Andra kollegor från den tiden säger samma sak. Nittonåriga Irene Svenonius kom in på tidningsredaktionen och tog för sig.

– Hon hoppade in på helger, intervjuade kommunalråd och alla möjliga och var inte rädd för att jobba om man säger så, skrattar Arne Jirhall, som var hennes arbetsledare som lokalredaktör i Mönsterås.

Men Irene Svenonius valde inte den öppna vägen mot ett erkännande i storpolitiken. Hon blev tjänsteman i skymundan: biträdande borgarrådssekreterare i Stockholms stadshus. Det första hon gjorde var att kräva högre lön än alla sina kollegor. Hon vann förhandlingen.

En vanlig invändning från Irene Svenonius politiska motståndare är att hon döljer sina kopplingar till sjukvårdsföretagare. Efter avslöjandet att hennes man godkänt mycket dyra konsultinköp till Nya Karolinska – som initierats av en person som nyligen gått från konsultföretaget till sjukhuset – har oppositionen i Region Stockholm återkommande pratat om behovet av hårdare jävsgranskning. Senast i våras, när delar av oppositionen hävdade att regionledningen gömde undan en ny antikorruptionspolicy och extern granskning av Nya Karolinska genom att placera dem bland många andra ärenden i årsbokslutet. ”Region Stockholm har blivit synonymt med fusk, oegentligheter och möjligen jäv”, sade Aida Hadzialic, Socialdemokraternas ledare i regionen, till Flamman då. Miljöpartiet ansåg att placeringen i årsbokslutet inte var något märkvärdigt. Moderaterna avstod från att kommentera.

Men Irene Svenonius själv gör ingen hemlighet av sin nära relation till sjukvårdsbranschen. Snarare beskriver hon hur sådant gör en makthavare mer kunnig och förtjänt av sin plats. En av få andra politiker som nämns i Jag vill avskaffa mig själv är regeringens tidigare Life science-samordnare Anders Lönnberg (S). Lönnberg har varit vice vd i läkemedelsbolaget Novartis Sverige och förbundsdirektör i Saco. Svenonius konstaterar att han ”med sin mångåriga erfarenhet inom sjukvårdssverige vet vad han pratar om”. En av Svenonius huvudsakliga poänger är nämligen att politiker ska ”duka bordet” och sedan låta privata företag laga maten, i välfärden såväl som i andra branscher. Vårdens problem ska inte lösas genom mer resurser (politiker ska tvärtom sträva efter att i varje läge använda så lite skattepengar som möjligt), utan genom kostnadseffektiviserande innovationer som bara kan växa fram om det råder totalt fri konkurrens på vårdmarknaden.

Sådana innovationer kan i sin tur göra klåfingriga politiker överflödiga. Som exempel lyfter Svenonius hur Jan Stenbeck sprängde det statliga tv-monopolet. Och hur Toyota blev marknadsledande genom att låta sig formas av den hårda globala marknad där ”kunden är kung”. Här förekommer hon sina kritiker: ”Till den som nu invänder att människor inte är bilar och att man inte kan jämföra fordonstillverkning med sjukvårdsproduktion säger jag: det kan man visst […] Konkurrens, fri etableringsrätt och frihet att välja för den enskilde har samma positiva inverkan överallt.”

När Kry invigde sin första vårdcentral i Stockholm var det Svenonius själv som klippte bandet. Senare har hon beskrivit företagets regeltrixande – att flytta till en region som tagit bort patientavgiften, runda återinförda patientavgifter genom att byta från videosamtal till chatt och sedan registrera digitala besök på sin minsta fysiska vårdcentral för att få del av bonusen för nya aktörer – som att företaget varit ”lite väl innovativt”. I mars 2020 sålde regionledningen Bromma sjukhus till fastighetsbolaget Vectura, där Irene Svenonius tidigare varit konsult och där hennes kollega i Täby kommunfullmäktige, Filippa Reinfeldt, jobbar. Svenonius jävade ut sig från beslutet.

Under sin tid i Stockholms stadshus klättrade Irene Svenonius till toppen och blev stads­direktör. 2014 lämnade hon sitt uppdrag för att bli styrelseproffs och starta eget företag som chefskonsult. Drygt två år senare kom frågan om att ta över som finansregionråd – högsta politiker i hela Region Stockholm. Enligt Svenonius själv kom det som en blixt från klar himmel. Lyssnar man till hennes gamla stadshuskollega Per Blomstrand anar man att det kanske inte var någon slump.

– Hon är en övermänniska, i positiv bemärkelse. Jobbar man med henne, jobbar man dygnet runt. Hon skickar det sista sms:et klockan ett på natten och det första fyra på morgonen. Hon är väldigt krävande, men är den mest kompetenta tjänsteman jag någonsin har stött på under 40 år i kommunal verksamhet, säger Blomstrand till SvD.

Kollegorna i Stockholms universitets styrelse, där hon satt mellan 2013 och 2017, säger samma sak när Flamman ringer runt: Svenonius var påläst, närvarande och genuint engagerad. Mikael Östling, prorektor på Kungliga tekniska högskolan (KTH) som känt Svenonius sedan hennes tid i stadshuset och nu är hennes kollega genom ett partnerskap mellan KTH och Region Stockholm, beskriver henne som ”äkta”.

– Hon får saker att hända. Om människor då inte tycker om de sakerna så blir de ju förbannade på henne, men hon har gjort väldigt mycket bra saker för våra universitet tycker jag.

Han betonar att deras relation är strikt professionell och inte präglas av partipolitik.

– Irene kan ha gjort fel, det har jag ingen åsikt om. Men hon har inte gjort det på jävelskap. Hon har gjort det med goda avsikter.

Hela Jag vill avskaffa mig själv präglas av en stark optimism. Irene Svenonius placerar sig i den nyliberala falang av Moderaterna som i stället för samhällskollaps hellre pratar om globaliseringens möjligheter, fria marknaders revolutionära kraft och behovet av att fortsätta avreglera Sverige. Retoriken liknar såväl 90-talsmoderaternas som forna Alliansens: det finns bara en väg framåt, och Sverige skulle må bättre om vi inte stretade emot.

Positiviteten genomsyrar också bemötandet av den svidande kritik som riktats mot Region Stockholm och den nationella privatiseringspolitiken. Niki Thörnell skrev efter sin mors cancerdöd en uppmärksammad appell på Svenska Dagbladets debattsida om att mamman upplevde ”ett enormt svek” under sin sista tid i livet. Att hon träffat totalt 55 läkare runt om i Stockholm som sällan kommunicerade med varandra, vilket gjorde att försöken att få vård förvandlades till en stressig karusell som aldrig tog slut. Thörnell kopplade ihop situationen med borttagandet av lagen om patientansvarig läkare, som genomfördes av Alliansregeringen 2010. När Irene Svenonius bemöter saken i sin bok, och beskriver sitt personliga möte med Niki Thörnell, sammanfattar hon sina lärdomar med att vården måste ”fortsätta utvecklas” och ”se den sjuka patienten och dennes anhöriga som resurser”.

Det är också med denna framtidsanda hon beskriver den svåraste nöten att knäcka för den framtida svenska sjukvården: finansiering. Sveriges befolkning blir äldre, vården dyrare och medicintekniken mer avancerad. Under majoriteten av boken pratar Svenonius om mer effektiv användning av de resurser som redan finns, genom att vården blir mer privat och utförare tvingas konkurrera hårdare om patienter. Men när hon väl nämner finansieringen konstaterar hon att det nuvarande systemet inte håller. Politisk ransonering av de tillgängliga vårdresurserna är nämligen inte ett sätt att hantera brist, utan en motor för att skapa ännu mer brist: ”Ett system där utbudet är politiskt styrt och där människor har få eller inga valmöjligheter leder automatiskt till brist”. Hon gör paralleller till sovjetiska bröd- och bilköer. Mot slutet konstaterar hon att Sverige har en hel del att lära av länder med privata sjukförsäkrings­system.

Strax efter Irene Svenonius publicerade sin bok kom coronapandemin till Sverige och Stockholm. På Karolinska universitetssjukhuset protesterade både Kommunal och Läkarföreningen mot det storskaliga varsel av undersköterskor och läkare som låg fast trots att de började förbereda ett omfattande mottagande av coronapatienter. När regionen lanserade hemtestning i juni 2020 slutade den obligatoriska appen att fungera. I november stoppades hemtesterna tillfälligt på grund av bristande analyskapacitet.

I maj 2021 rapporterade SVT att var femte person som kommit till Krys vårdcentral i Stockholm för att få sin första vaccindos hade en felbokad tid, och att det lett till ”hotfulla situationer”. Samtidigt rapporterades om uteblivna kallelser för den andra dosen och fortsatta problem med den app där bokningarna administreras. I skrivande stund har Region Stockholm drygt hälften så hög andel färdigvaccinerade personer som Region Värmland, och ligger också i botten vad gäller andel med påbörjad vaccination. En tredjedel av landets coronadödsfall har inträffat i Stockholms­regionen.

Varslet på Karolinska universitetssjukhuset har lyfts. Tillräckligt många har redan slutat självmant. Sjukhuset har använt krislägesavtalet långt mer än någon annan vårdinrättning i Sverige och 20 procent av iva-sjuksköterskorna har slutat under pandemiåret, enligt sjukhuset självt. Nu tar man in bemanningssjuksköterskor för att klara av sommaren.

Samtidigt närmar sig nästa ordinarie val. Den 20 maj inledde Ulf Kristersson Moderaternas valrörelse med en intervju där han lovade att tillsätta ministrar som ”har en tydlig resning och färdriktning i sin politik”. I den borgerliga sjukvårdsvärlden finns en uppenbar kandidat.

Flamman har vid upprepade tillfällen sökt Irene Svenonius.

Noa Söderberg
Tidigare reporter på Flamman.[email protected]

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Kultur 26 april, 2024

”Lili och jag förde samtal i mina drömmar”

Lili Brik i Moskva 1973. Ännu levnadsglad och chic. Foto: Bengt Jangfeldt.

Lili Brik var Majakovskijs älskarinna, judinna och en sexuellt utlevande borgarflicka som behövde städas undan i ett allt mer auktoritärt Sovjet. I sin debutroman ”Framtidens hjärta” gör Malin Hasselblad henne levande igen.

Det finns en berömd bild av den ryska avantgardepoeten Vladimir Majakovskij (1893–1930) där han står lutad mot ett träd. Det ser ut som att han tar stöd från trädstammen för att inte ramla. Samma bild finns i en tidigare version, som förklarar den märkliga kroppsställningen. Den utsträckta armen sträcker sig runt en kvinna som bär hatt och tittar rakt in i kameran. Det är Lili Brik som under några omvälvande år runt Ryska revolutionen var Majakovskijs älskarinna, välgörare och marknadsförare. 

Som vi vet går historien extra hårt fram mot vissa. Särskilt om de är kvinnor, tar för sig av livet och framför allt om de stör bilden av en nationalikon. Men inte ens Sovjetunionens propagandaapparat har lyckats radera Lili Brik. För hur skulle det kunna vara möjligt, då Majakovskij levde och dog för kvinnan som fick omöjliga böcker att ges ut, en svältmåltid att framstå som en fest och människor runt omkring henne att utföra stordåd? Framför allt lever hon vidare i rader som ”kunde du inte komma på nåt / som gör att vi utan att plågas / kunde kyssas och kyssas och kyssas?”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Ledare 25 april, 2024

Nu kan väl ingen blunda för fascismen

Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats i Gubbängen efter attacken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

De senaste åren har många till höger tonat ned det fascistiska våldet, för att ursäkta alliansen med Sverigedemokraterna. Attacken i Gubbängen visar än en gång att hotet inte får ignoreras.

I går kväll arrangerade Vänsterpartiet ett panelsamtal om antifascismen på teatern Moment i Gubbängen. Efter en föreläsning av Klara Ljungberg från Expo skulle ett panelsamtal hållas med miljöpartisten Mariana Moreira Duarte, Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling och frilansjournalisten Mathias Wåg.

I stället stormade en handfull svartklädda, maskerade personer in och utdelade ett tiotal slag mot Mathias Wåg, samt kastade en rökbomb. Enligt Expo rör det sig om nazister, som även ska ha filmat evenemanget för att lägga ut i sina kanaler. Mötet kunde dock fullföljas och även om några fick åka till sjukhus skadades ingen allvarligt.

Det är tack och lov lagligt att kalla nazister för nazister i Sverige

Bara några dagar tidigare hade maskerade nazister patrullerat Göteborgs gator. Och i Järfälla gick maskerade nazister från NMR till attack mot ett migrantläger, efter en uppmaning till ”vårstädning” av högerextremisten Christian Peterson, komplett med koordinater till platsen.

De senaste åren har vi dessutom tvingat vänja oss vid högerextrema provokatörer som dyker upp med kamera för att skapa ”innehåll” till sina kanaler. När Flamman arrangerade Socialistiskt forum för 1,5 år sedan dök en högerextremist upp för att filma och bete sig hotfullt, även då riktat mot just Mathias Wåg.

Man har också försökt sig på strategiska stämningar (”slaps”) som ett sätt att attackera pressfriheten (Flamman, 29/5 2023). Under namnet ”Förtalsombudsmannen” har Christian Peterson stämt komikern Bianca Meyer för att ha kallat högerextremisten Nick Alinia för ”nazistpyssling”, samt drivit ett liknande fall mot Mathias Wåg, för att dyka upp med kamera och provocera på rättegången.

Läs mer

Men Förtalsombudsmannen förlorade alla dessa fall. Det är tack och lov lagligt att kalla nazister för nazister i Sverige, oavsett hur kränkta de blir. Kanske är det därför vi ser en stegrad våldsamhet. Inte konstigt då att Säkerhetspolisen skriver att terrorhotet i dag framför allt kommer från två våldsbejakande rörelser – islamismen och högerextremismen.

Under 2017 placerade nazister bomber på flera flyktingboenden i Göteborg samt en syndikalistlokal, under hösten 2021 ägde två skolattacker rum med högerextrema motiv, och i mars avslöjade Expo hur en nazistisk chattgrupp planerade våldsdåd mot minoriteter som judar och homosexuella. Knivmordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på Almedalsveckan i Visby 2022 utfördes av en man med bakgrund i NMR, efter flera år av hotfulla aktioner. Den gången var det Johan Hakelius som skämtade bort våldshotet.

Blundar högern nu har den bekänt färg en gång för alla.

Men från höger är impulsen att tona ned hotet. I DN fördömer Erik Helmerson dådet, men kan inte låta bli att lyfta in Palestinaaktionen mot Ebba Busch och klimatungdomarna som protesterade framför riksdagen – som om det att jämställa med maskerad misshandel.

Ulf Kristersson relativiserade nyligen det våldsamma högerextrema hotet själv när han skrev: ”Nynazisterna och den autonoma vänstern har länge hotat judar.” (SvD, 8/11 2023) Några autonoma våldsdåd mot judar kunde han dock inte nämna.

Syftet med sådana relativiseringar är förstås att tona ned sin allians med ett parti som springer ur den nynazistiska rörelsen, och som den fortfarande har banden kvar till. Sverigedemokraternas framgångar bygger på just denna dubbelhet – att framställa sig som städad konservatism, samtidigt som man hela tiden blinkar mot rörelsens mest radikala delar. Flera sverigedemokrater har exempelvis öppet backat Petersons kampanj mot Tobias Hübinette på Karlstads universitet.

I den bästa av världar skulle högern ha förstått allvaret för länge sedan, men efter Gubbängen är det fascistiska hotet hotet omöjligt att förneka. Blundar högern nu har den bekänt färg en gång för alla.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 25 april, 2024

Facklig organiseringsvåg i amerikanska södern

Shawn Fain, ordförande för UAW. Foto: Alex Brandon / TT

Det amerikanska fackförbundet United Auto Workers (UAW) har medvind. Volkswagen-arbetare i Tennessee anslöt sig till facket den 19 april, och nästa månad ska även arbetare på Mercedes Benz fabrik i Alabama rösta om att gå med.

Efter förra årets framgångsrika strejker i USA:s nordliga stater, där UAW tog sig an storbolagen Ford Motor Company, General Motors och Stellantis, tändes en gnista i den amerikanska södern.

– Vi röstar för en säkrare arbetsplats, säger Moesha Chandler, arbetare på Mercedes i ett uttalande som delas på UAW:s hemsida, och fortsätter:

– När människor i 20 års ålder känner hur jobben förstör deras kroppar, då är något fel. Genom att gå med i fackföreningen tar vi oss makten att ändra arbetsplatsen till något säkrare och hållbarare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes/Nyheter 24 april, 2024

Nazister attackerade antifascistiskt möte: ”Stärker behovet av antifascism”

Moment Teater i Gubbängen efter attacken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Flera personer har förts till sjukhus efter att maskerade personer attackerade ett möte i södra Stockholm. Nu kallar Vänsterpartiet till manifestation mot attacken.

På onsdagskvällen attackerades ett möte på Moment Teater i Gubbängen av 3-5 svartklädda och maskerade personer. Enligt tidningen Expo ska det röra sig om nazister, som misshandlade flera personer, vandaliserade teaterlokalen och lämnade platsen innan polisen hann fram till platsen.

Evenemanget gick under titeln Antifascistiskt möte, och var tänkt att bestå av en föreläsning med Klara Ljungberg från Expo och ett efterföljande panelsamtal med miljöpartisten Mariana Moreira Duarte, Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling och frilansjournalisten Mathias Wåg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Rörelsen 24 april, 2024

Bosättarkolonialism är inte ett perfekt begrepp – men förklarar Israels politik

Israeler firar Jerusalemdagen, en nationell högtidsdag till minne av landets ockupation av östra Jerusalem 1967. Foto: Ohad Zwigenberg/AP.

Under vintern har begreppet bosättarkolonialism debatterats i svensk vänstermedia i relation till Israel och Palestina. I Brand beskrevs Israel av pseudonymen Rolf Skoglund som en ”europeisk-amerikansk bosättarsättarstat”, medan Mirjam Katzin i ett svar kallade det magstarkt att referera till förintelseöverlevare och deras ättlingar för europeiska kolonisatörer.

I en parallell debatt i ETC uppmanade medieforskaren Helena Hägglund vänsterns ledarsidor att använda bosättarkolonialism som teoretiskt ramverk för konflikten, medan Leonidas Aretakis i ett svar beskrev begreppet som ett ”amerikanskt modeord”. Nyligen har termen försvarats av både Kalle Hedström Gustafsson i ETC och Per Sicking i Flamman. Liknande diskussioner har utspelat sig även utomlands, bland annat i tidskriften Jacobin.

Läs mer

Som forskare som använt just det här begreppet i Israel och Palestina känner jag inte igen mig i debatten. Både själva begreppet och poängen med dess användning är ofta ospecifikt beskrivet. Men för att förstå hur och varför det israeliska systemet systematiskt omfördelar resurser från palestinska medborgare i Israel till judiska dito är begreppet användbart.

Nästan all mark i Israel ägs av staten och hyrs ut på kontrakt om 49 eller 99 år genom Israeliska landmyndigheten. Vidden av hur riggat systemet är för de palestinska medborgarna kan vara svår att ta in för den som inte själv hört tjänstemän oförblommerat tala om det.

För att förstå den israeliska nationella skapelseberättelsen med dess vurm för pionjärer är perspektivet också bra, och likaså för att förstå förhållandet mellan de extrema bosättarna och samhället i stort. Begreppet vänder spegeln mot bosättarna: deras självbild, relationen med det nya landet och till de ursprungliga invånarna.

Men man behöver vara specifik. Vad är det till exempel som säger att bosättarkolonialism nödvändigar ett europeiskt förled? Och vilken period pratar vi om när vi säger kolonisatörer? Sionistisk strategi och idé har vidare ändrats över tid och plats. Från sent 1800-tal till 1948 pågick judisk invandring till regionen Palestina under sionistisk flagg. Efter 1948 fortsatte invandringen, bland annat med förintelseöverlevare, men i en helt annan politisk kontext. Inkluderar vi politiken som förs i relation till palestinierna på Västbanken och Gaza eller avgränsar vi oss till Israels erkända gränser? De två systemen är sammanlänkade men olika.

Läs mer

Till saken hör att det inte finns någon sammanhållen förklaringsmodell som heter bosättarkolonial teori. Det finns däremot något som kallas bosättarkoloniala studier. Detta fält arbetar ofta jämförande och rör sig till övervägande del mellan samtidens Australien, Sydafrika, USA, Kanada och Israel och Palestina. Fältet tog form under 1990-talet i Australien som en reaktion mot brister i det postkoloniala perspektivet. Kolonialismen, menade man, är en pågående och allestädes närvarande process. Att det är ett amerikanskt modeord är därför inte en helt rättvis beskrivning.

Begreppet vänder spegeln mot bosättarna: deras självbild, relationen med det nya landet och till de ursprungliga invånarna.

Det bosättarkoloniala perspektivet har många brister: det innebär ofta en klumpig och odynamisk tudelning mellan kolonialism inriktad mot resurser inklusive människor och kolonialism inriktad mot land (bosättarkolonialism är det senare). Där tenderar man att glömma andra grupper utanför binären bosättare-ursprunglig, till exempel andra invandrargrupper.

Kritiker av perspektivet har även lyft fram att den mycket strukturella synen på världen leder till en konceptualisering där bosättningen alltid ”slutförs”. De menar att även de som använder det för att belysa den israeliska statens övergrepp indirekt skriver en historia där palestinierna (snart) är ett minne blott. Från det perspektivet är det alltså inte antisemitiskt utan anti-palestinskt, om palestinskt här betyder en levande palestinsk framtid i regionen.

I slutändan är det dock framför allt ett akademiskt begrepp. Det kan anpassas till praktik och aktivism, men är i grund och botten en förenkling, som kan hjälpa oss att se vissa toner i en situation – som inte förklarar alla processer, men några.

Med det sagt kan det vara till stor hjälp för att föreställa sig en väg framåt. Det innebär ett nödvändigt erkännande och möjliggör en nödvändig uppgörelse. Vem kan förespråka något annat?

Läs mer
Brända bilar i Huwara den 27 februari 2023, efter en våldsam bosättarräd som svarade på att två bosättare sköts ihjäl av en palestinier. Foto: Majdi Mohammed/AP.
Utrikes 12 januari, 2024

Dagen efter Gaza

Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Nyheter/Utrikes 24 april, 2024

Gigbolag försökte påverka europeisk arbetspolitik

En taxi från gigföretaget Bolt kör i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Taxibolaget Bolt skrev utkast till brev i den estniska regeringens namn, visar en ny granskning.

Tyskland, Frankrike, Grekland och Estland. Under de senaste åren har de fyra länderna varit starka krafter inom EU för att motarbeta det förslag på ny lagstiftning som unionen tagit fram i syfte att förbättra gigarbetares rättigheter.

Nu meddelar Euractiv att organisationen Corporate Europe Observatory (CEO), som bevakar lobbyism i EU, fått tag i mejl som visar hur det estniska apptaxi- och budföretaget Bolt använt sig av intensiv lobbyism för att påverka landets inställning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 24 april, 2024

Maskerad samhällskritik legitimerar ojämlikhet

Jennifer Coolidge som Tanya i ”White lotus” personifierar rik skörhet. Foto: HBO.

Rötäggen skymmer verklig maktkritik när de superrika skildras i media, enligt medievetaren Axel Vikströms nya avhandling.

Svensk nyhetsmedias skildringar av den ekonomiska eliten vältrar sig i rikedomsporr, och lämnar oss med föreställningen om att det bästa vi kan hoppas på är lite ”bättre” miljardärer – sådana som verkligen har förtjänat sin förmögenhet och förvaltar den med nationens bästa för ögonen. Det menar Axel Vikström i en ny avhandling i media- och kommunikationsvetenskap, med titeln The mediated representation of the super-rich.

Rikedomsporren känns igen från de senaste årens våg av tv- och filmdraman om superrika – Succession, White Lotus, Exit, Triangle of Sadness – listan kan göra lång. När superrika skildras i dessa dramer är det oftast i form av psykologiska undersökningar av förmögenhetens korrumperade krafter, lätt maskerat som samhällskritik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 23 april, 2024

Nya bankregler försvårar för föreningar

Det har blivit allt svårare för ideella föreningar att öppna bankkonton, inklusive för politiska förbund. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Det blir allt svårare att starta bankkonton för ideella föreningar, bland annat på grund av en ny anslutningsavgift från bankerna. Nu hoppas föreningslivet på förändring.

I januari 2022 infördes nya direktiv för Sveriges banker. Byråkratin komplicerades, avgiften till bankerna höjdes och att öppna ett bankkonto kostar nu 5 000 kronor eller mer.

Reglerna blev ett hinder för många ideella föreningar, som behöver en ekonomi för att kunna driva verksamhet. En av de drabbade föreningarna är SGC, som samlar runt 375 spelintresserade ungdomar. Trots större ambitioner är de i dagsläget begränsade till digitala möten via plattformen Discord och en gemensam Minecraftvärld. I sommar skulle de vilja anordna ett läger för sina medlemmar med mat, boende och aktiviteter. Men utan bankkonto är det krångligt att få till.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Krönika/Kultur 23 april, 2024

Yael Bartanas ”Farewell” (2024) är som en ondskefull ”Aniara”.

De politiska spänningarna är påfallande närvarande på Venedigbiennalen. Ändå är det handens lust som får känneteckna världens största konstutställning.

När 60:e biennalen i Venedig öppnar en kylslagen dag i april 2024 är stämningen inte den vanliga, euforiska. Världens mest anrika konsthändelse, som inträffar vartannat år sedan snart 130 år, kan med sina nationella paviljonger, ihopträngda i en inhägnad park, Giardini, liknas med en frusen bild av Förenta Nationerna, en spegling av världen av idag. Följaktligen är Ryska paviljongen stängd i år – också. Efter ett beslut av Israels utvalda konstnär själv stod landets modernistiska glas-betong-byggnad  också stängd och nedsläckt. 

I presskön in till området på öppningsdagens morgon hör jag bakom mig två tjejer tala lågmält på hebreiska. Vi börjar prata och är överens om att Ruth Patir tog rätt beslut när hon stängde sin utställning i sista stund utan att stämma av med Israels  kulturminister Miki Zohar. Nu står där utanför i stället tre biffiga ”carabinieri” och blänger på förbipasserande, som inte tycks ta någon större notis. Alltför mycket drar uppmärksamheten till sig och utbudet är överväldigande, deadlines väntar och alla kritiker håller sina sinnen vidöppna för att kunna leverera en färsk spaning. Konsten sägs ju ha de mest finkalibrerade tentaklerna för vart världen är på väg. I tider som dessa är det förstås hårdvaluta och Venedigbiennalen, med sin prestige och koncentration, är den rätta platsen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Ledare 22 april, 2024

Klimatförnekelse dödar arbetare

Två byggarbetare förbereder sig på Spaniens andra värmebölja, den 10 juli 2023. Foto: Manu Fernandez/AP.

Värmerelaterade dödsfall har ökat med en tredjedel i Europa, och en ny ILO-rapport visar att arbetare drabbas värst. Klimatförnekelse är alltså inte folkligt, utan gynnar tvärtom eliterna.

Den 11 juli i fjol föll en 44-årig arbetare ihop livlös på gatan i den italienska staden Lodi. Han hade satts att måla vägskyltar mitt i solen, trots 40 grader under värmeböljan Cerberus. Efter flera försök med defibrillatorn förklarades han död på det lokala sjukhuset.

”En tragedi lika absurd som onödig”, sade lokala fackansvariga Elena Maga till tidningen The Post Internazionale. ”Vi borde inte behöva vänta på att människor dör innan vi förändrar något.”

Han är inte ensam. Två nya rapporter som släpptes i dag visar hur värmen blir allt dödligare i världen, och att arbetare världen över tillhör de hårdast drabbade.

Den första rapporten, utgiven av EU:s klimattjänst Copernicus, visar att de värmerelaterade dödligheten ökade med 30 procent i unionen förra året. 2023 var det varmaste året som någonsin har uppmätts, och Europa är den kontinent som värms upp snabbast.

”Det verkar kanske dyrt att agera mot klimathotet”, sade Meteorologiska världsorganisationens chef Celeste Saulo. ”Men priset för att inte agera är betydligt högre.”

Men klimatkrisen slår olika hårt beroende på vem du är. I dag släppte även Internationella arbetsorganisationen (ILO) en rapport som visar att arbetare tillhör de mest utsatta. Värst drabbade är de som arbetar kroppsligt och utomhus, eller som är tvungna att jobba oavsett väder – antingen på grund av deras centrala betydelse, som räddningspersonal och jordbrukare, eller på grund av ekonomisk utsatthet.

En brandman evakuerar en get under en skogsbrand i Acharnes, en förort i norra Aten, den 23 augusti 2023. Foto: Thanassis Stavrakis/AP.

ILO har identifierat sex klimatrisker som särskilt drabbar arbetare:

Övervärme. De 2,41 miljarder som arbetar inom värmekänsliga branscher som jordbruk, byggande och sopåkning drabbas i högre grad av skador på hjärtat, njurar och skelett, samt värmeslag och utmattning. 18,970 årliga dödsfall på jobbet beror på värme.

Extremväder. Krispersonal inom medicin, bränder, samt fiskare och jordbrukare drabbas i större utsträckning av stormar och översvämningar.

UV-strålning. De 1,6 miljarder som arbetar utomhus i världen, exempelvis inom post, trädgård och hamnar, drabbas av skador på hud och ögon, inklusive cancer.

Luftföroreningar. Samma grupp utsätts även för dålig luft, en hälsofara som kan kopplas till 860 000 årliga arbetsrelaterade dödsfall världen över.

Smitta. De som arbetar utomhus, inte minst i jordbruk, skogar och trädgårdar, drabbas oftare av parasitiska sjukdomar som malaria, borrelia, dengue, snäckfeber och leishmaniasis.

Gifter. Arbetare inom jordbruk, kemi och skogsbruk drabbas av förgiftning, cancer, neurotoxicitet, samt reproduktiva och andra sjukdomar efter att ha utsatts för agrokemiska gifter. Fler än 300 000 människor dör varje år efter förgiftning av bekämpningsmedel.

För visst är klimatet en fråga om klass mot klass – men det är klimatrörelsen som står på folkets sida.

Arbetarklassen sticker alltså ut som en grupp som har ett oerhört starkt intresse av att ta strid mot fossilutsläpp och miljöförstöring, medan klimatbovarna gynnas av den högerretorik som framställer klimatet som en fråga för cyklande veganer i innerstaden. Men som vi ser tillhör den urbana medelklassen inte alls de hårdast drabbade av värmeböljor och översvämningar.

För en månad sedan sågade Klimatpolitiska rådet än en gång regeringens klimatarbete, som slår ifrån sig all kritik från förhatliga experter. Under valrörelsen poserade man i stället vid mackpumpar för att framställa fossilbränsle som folkligt, en strategi som tycks ha lyckats med tanke på valsegern.

Det är en stor utmaning för gröna partier och rörelser, som framställs klimatfrågan som allmänmänsklig, men som har misslyckats med att förklara vilka som drabbas hårdast. Klimatprotester framställs ofta som ett hinder för arbetare som vill komma till jobbet, men i själva verket är det arbetarna själva som borde klistra fast sig på gatorna. För visst är klimatet en fråga om klass mot klass – men det är klimatrörelsen som står på folkets sida.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]