Opinion

Gästkrönika

Jag behöver flyga – och ni behöver acceptera det

Det kan vara lätt att håna de som flyger inrikes när man aldrig själv har behövt åka elva timmar tåg och buss mellan Piteå och Östersund. Kata Nilsson hotar med att strunta i klimatet om hon inte får hälsa på sin mamma.

Opinion

Jag var på väg hem till Östersund för att hälsa på min mamma. På flygplatsen pratade jag i telefon med en av mina närmsta vänner, Olivia. Hon är också från Östersund, men pluggar i Linköping.Hon sa att hon avundas de som kommer från Stockholm, som inte ens funderar över ifall de ska flytta hem efter examen eller inte.
Jag kände igen känslan. Det finns dessutom ett ständigt dåligt samvete gentemot ens föräldrar hos oss som flyttat. Visst vill jag bo i Piteå nu, men hur kommer jag känna när mamma börjar bli gammal? Stockholmare behöver liksom aldrig ta sådana livsbeslut.
Eller jo, det är klart. Vissa flyttar, och går i samma tankar om jag och Olivia. Men flytten från hemstaden är inte alls på samma sätt förväntad av dem som den är av oss, och det avundas vi dem.

Många av mina vänner i Stockholm har lätt att förvänta sig att jag ska komma dit då och då. Vilket jag förvisso gör, för att mitt jobb kräver det. Men det är som att det skulle vara längre att hälsa på mig i Piteå för de som bor i Stockholm, än vad det är för mig att resa från Piteå till Stockholm.
Som sagt så kräver mitt jobb att jag är där ibland, så jag antar att jag skämt bort mina Stockholmsvänner med min närvaro. Men mina resor till Stockholm har inte alltid med jobbet att göra. Det kan också vara så att jag varit hemma i Östersund och hälsat på min mamma.
För när en reser mellan Östersund och Piteå måste en mellanlanda i Stockholm. Och då händer det att jag tar ett extra dygn i huvudstaden och passar på att träffa vänner, eftersom min resa ändå lett mig dit motvilligt.

Jag har accepterat allt det här. Men det stör mig när stockholmare som vurmar för miljön vill peka på problemen med min livsstil. Att ”inrikesflyg är ett onödigt hittepå” är liksom väldigt lätt att säga för någon som aldrig vill eller behöver resa till vare sig Östersund eller Piteå, mina två hemstäder.
Men sist jag skulle tillbaka till Piteå från Östersund så fanns inga flygbiljetter tillgängliga. Jag och min framförhållning bestämde oss för att gå in på sj.se. Sträckan Östersund – Piteå är cirka 60 mil. Ja, Norrland är stort.
Resan brukar, med mellanlandning inräknad, ta ungefär fyra timmar med flyg. I bil tar det cirka sju timmar, men det var inget alternativ eftersom jag flugit ner och således hade min bil i Piteå. Den av SJ föreslagna rutten tog elva timmar och fyrtiofem minuter.

Om jag njöt av hur miljövänlig jag var? Nä. Jag pallar inte ens vara sarkastisk

Inledningsvis drygt fyra timmar buss från Östersund ut till kusten där tågen åtminstone går norrut. Två timmar väntetid i Örnsköldsvik för att ta tåget till Umeå, där tågen slutar gå norrut eftersom staten ännu inte lagt dit den där rälsen vi tjatar om. Buss från Umeå till Piteå, även den resan fyra timmar. Om jag njöt av hur miljövänlig jag var? Nä. Jag pallar inte ens vara sarkastisk.

Jag och Olivia ska resa utomlands tillsammans i november. Vi hittade billiga biljetter från Skavsta: 152 kronor till London. Men min resa från Piteå till Linköping kommer kosta närmare två tusen. Nog hade vi haft kul av att bara umgås hon och jag i Linköping, men när en ändå rest så långt för så mycket pengar känns det liksom inte så farligt med de där 152 kronorna.
Är det inte skevt? Jag ska skuldbeläggas för att vilja ta mig inrikes till ett hyggligt pris och på en rimlig restid, medan en flygbiljett till London kan kosta mindre än en macka på Luleås flygplats. På vilket sätt räddar det klimatet?
Det ska inte ta 12 timmar att resa 60 mil inom Sverige. Och det ska inte kosta 152 kronor att flyga utomlands. Syndabocken kan inte fortsätta tillåtas vara inrikesflygen, åtminstone inte förrän rimliga miljövänliga alternativ finns. Norrbotniabanan, exempelvis.

Jag bryr mig faktiskt också om miljön, och jag vill inte störa mig på andra som gör det. Men vi måste tänka om och tänka rimligt. Särskilt storstadsborna som aldrig upplevt en resa liknande den jag gjorde mellan Östersund och Piteå. Annars kommer miljödebatten polariseras och jag kommer inte att stå på planetens sida om det innebär att jag tvingas sluta besöka min mamma eller mina vänner.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

    Opinion