Ledare

Jämlikhet kräver högre skatter

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Finansministern ser ojämlikheten, hon hatar den och hon kommer ägna hela sin politiska gärning åt att inte göra så mycket åt den. Det var det hon inte sa, men det var det som var budskapet i söndagens Agenda.

Ledare

I söndagens Agenda (22/1, 2017) deltog finansminister Magdalena Andersson (S) för att berätta att hon minsann engagerade sig i ”politiken” för att hon brann för att bekämpa ojämlikheten. Hon ser den, hon hatar den och hon kommer ägna hela sin politiska gärning åt att inte göra så mycket åt den – sa hon inte. Men det var det som var budskapet.

Statsminister Löfven, flera av de socialdemokratiska statsråden och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson – alla kan prata om jämlikhet, om varför den behövs och vad jämlikhet skulle betyda för landets invånare.  Men trots att all denna fakta ligger på bordet så är det inte något annat parti än Vänsterpartiet som är beredd att fatta beslut om att skapa jämlikhet – det vill säga politik som kraftigt utjämnar de ekonomiska skillnader som råder.

Högre kapitalskatter, högre inkomstskatt på de allra högsta inkomsterna, beskattning av fastigheter och arv. Det är det som i större skala skulle ta från de som har och ge till dem som har mindre. V har varit tydliga med att det är ett större skatteuttag som krävs för att man ska fortsätta samarbetet med regeringen. Men antingen fattar inte regeringen, eller så spelar dom ett mycket avancerat politiskt spel.

Det är ganska otroligt att det bara är Vänsterpartiet som driver frågan om högre kapitalskatter i Sverige. Till och med Expressens ledarsida (9/9, 2016) vill höja skatten på kapital. Högerekonomen Lars Calmfors vill återinföra fastighetsskatten och i Finland vill till och med Kristdemokraterna höja kapitalskatten för de rikaste.

Visst kan det vara läskigt att skriva ”Höj skatten!” på valplakaten. De nya moderaternas ”mer pengar i plånboken”-paradigm sitter djupt rotat. Men frågan är viktigare än att låta opinions-oron ta över. Vänsterpartiet har slagit in på en väg som skulle kunna bli ännu tydligare. Baka in skattesystemet och dess behov av förändringar i paketet ”Så funkar ett rättvist samhälle”. Förklara hur ett samhälle där Vänsterpartiets ideologi och förslag blir verklighet ser ut. Det behövs för de allra flesta vet inte det. Förklara hur en ny arvsskatt skulle utformas och vilka villaägare som skulle få betala mest i fastighetsskatt.

Alla säger att det är politiskt självmord att gå till val på höjda skatter. Vad som i stället borde vara det är att gå till val på iden om en välfärd som betalar sig själv. Och tro att väljare går på det.

  • arvsskatt
  • fastighetsskatt
  • finansminister
  • förmögenhetsskatt
  • Magdalena Andersson
  • regeringen
  • skattepolitik
  • vänsterpartiet

Ledare