Ledare

Jätteföretaget tjänar miljarder – vi betalar med skattelättnader

Svenska skattebetalare kommer, precis som amerikanerna, få betala för Amazons krav på skatterabatter, skriver Thaher Pelaseyed. F0to: Mark Lennihan/AP/TT

I Sverige finns ett enormt intresse av att locka till sig Amazon, både på nationell och regional nivå. Skälen är främst ekonomiska. Men för de som betalar med sina skatter och sina utslitna kroppar ser det ut att bli en förlustaffär.

Ledare

Förra året betalade e-handelsjätten Amazon hela minus en procent i federal skatt i USA. Ja, du läste rätt. MINUS en procent. På grund av Donald Trumps skatte­rabatter till de allra rikaste tvingades de amerikanska skattebetalarna betala 121 miljoner dollar till Amazon, som samma år gjorde en rekordvinst på över 11 miljarder dollar. Amazon ägs av världen rikaste man, Jeff Bezos, med en förmögenhet på 140 miljarder dollar. Skruvat? Javisst! Och nu kommer Amazon snart till Sverige.

Häromdagen varnade Susanna Gideonsson, ordförande för fackförbundet Handels, för precis det. Gideonsson befarar att Amazon kommer att leva upp till sitt rykte som en usel arbetsgivare och att svenska arbetare får betala för företagets vinster genom försämrade villkor. I det har hon sannolikt rätt.

Att Amazon, en av världen största e-handelsföretag, vill etablera sig i Sverige är förstås stort. Varje svensk kommunpolitiker drömmer om att locka ett multinationellt företag som Amazon. Ett Amazon-lager betyder lagerarbetare, reparatörer, logistiker och restaurangpersonal. Med andra ord arbetstillfällen som kan omräknas till ökade skatteintäkter och positiva spridningseffekter till underleverantörer och övriga näringslivet. Win-win för alla parter. Eller? Nja, det mesta tyder på att Amazons etablering i Sverige kan bli en riktig förlustaffär. Både för svenska staten, skattebetalarna och de arbetare som kommer att jobba för företaget.

Amazon är ökänt för att motverka facklig organisering och rapporter inifrån Amazons lagercentraler vittnar om fruktansvärda arbetsförhållanden. I Storbritannien har ambulanspersonal kallats till Amazons anläggningar hela 600 gånger under de senaste tre åren. Det motsvarar nästan en arbetsolycka varannan dag. I en lagerlokal var det rutin för arbetare att urinera i plastflaskor av rädsla för repressalier om de gick på rast. Men det är inte bara de anställda som får betala för Amazons vinster.

I en lagerlokal var det rutin för arbetare att urinera i plastflaskor av rädsla för repressalier om de gick på rast

Svenska skattebetalare kommer, precis som amerikanerna, att få stå för notan när Amazon kräver stora skatterabatter för att etablera sig i Sverige.

Det har hänt förut: för att locka bland andra Facebook att starta datacenter i Sverige sänktes elskatten för just sådan verksamhet 2017. Året efter beräknades Facebook stå för en procent av Sveriges totala elförbrukning. Det gör de alltså till extrapris, och det är vi som betalar.

Handelsfacket är berett att visa musklerna för att skydda sina medlemmar mot Amazons arbetarfientliga metoder, men vad kommer den svenska regeringens svar att bli? Kommer Socialdemokraterna att stå bakom arbetarna och deras fackförbund eller kommer Stefan Löfven att låta sig utpressas av Jeff Bezos för att försäkra sig om fortsatt stöd från marknadsfundamentalisterna i Centerpartiet och Liberalerna?

  • Amazon
  • jeff bezos
  • skattepolitik
  • skatterabatter

Ledare