Inrikes

Arbetaren

Kajsa Ekis Ekman sparkas från Arbetaren

SAC:s centralkommitté river upp beslutet att anlita Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör.

Trots starka interna protester tillträdde Kajsa Ekis Ekman i veckan som vikarierande chefredaktör på den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Under ett extrainsatt videomöte under lördagen beslutade SAC:s centralkommitté att riva upp anställningen. ”Det råder jubelstämning”, säger en anonym källa till Flamman.

Inrikes

Flamman har tidigare rapporterat att Thomas Karlsson, vd på Federativs förlagshus AB, tillsatte Kajsa Ekis Ekman som vikarierande chefredaktör på tidningen Arbetaren. Tre anställda som protesterade mot beslutet blev varnade och två sade upp sig i protest. Det gjorde också hela tidningens styrelse.

Konflikten gällde delvis Kajsa Ekis Ekmans ståndpunkter om transfrågan och den ryska invasionen av Ukraina, men i synnerhet att anställningsförfarandet verkade bryta mot SAC:s stadgar – som bland annat kräver en utlysning i medlemstidningen.

Marknadsföraren Mika Kastner, som sjukskrev sig själv, sade till Flamman att beslutet gick tvärtemot de anställdas vilja.

– Det känns fruktansvärt. Det är en arbetsplats man slitit för och lagt sin själ på. Att sedan bli så aggressivt behandlad är ett svek, sade hon.

SAC höll under lördagen ett extrainsatt möte för att diskutera krisen.

I ett brev till alla medlemmar under söndagsmorgonen, samt ett videomöte med så många som 80 deltagare, meddelade centralkommittén att de häver beslutet att anställa Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör. Dessutom skiljs vd Thomas Karlsson från sitt uppdrag. På Facebook skrev Frescatis lokala samorganisation (LS): ”Vi tackar de utomordentligt många medlemmar som agerat snabbt och kraftfullt. Ett stort tack går till Uppsala LS, Malmö LS, Stockholms LS och Umeå LS som agerat med tyngd i saken”, står det i inlägget.

Arbetaren grundades 1922 och planerar under hösten att fira 100 år med utgivning av en jubileumsskrift och diverse festligheter. Flamman har pratat med engagerade medlemmar i SAC som säger att konflikten går fler år tillbaka, och att den avgående vd:n har gjort en ”ideologisk resa” som delvis låg bakom beslutet att anlita Kajsa Ekis Ekman. 

I ett mejl till Flamman skriver Kajsa Ekis Ekman: ”Det är inget som går att riva upp. Jag har ett kontrakt på ett år som chefredaktör och det gäller, det är ingen provanställning.”

På det extrainsatta styrelsemötet på tisdag skulle en ny styrelse tillträda, men enligt brevet till SAC:s medlemmar hoppar centralkommittén in som en tillfällig styrelse tills en extrastämma kan hållas.

Flamman har sökt Federativs vd Thomas Karlsson.
  • arbetaren
  • Kajsa Ekis Ekman
  • media

Inrikes