Inrikes

Kalldusch för SD efter Tidöavtalet – S starkt framåt

Mikael Damberg och Magdalena Andersson presenterar delar ur socialdemokraternas skuggbudget för 2023 i slutet av november i år. Foto: Tim Aro/ TT

Oppositionen större än regeringsunderlaget i ny mätning.

Inrikes

På torsdagsmorgonen presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, sin första partisympatiundersökning sedan valet. Det brukar räkas som den största och viktigaste opinionsmätningen i Sverige, och görs ett part gånger om året.

Medan den nya regeringen i stort ligger stilla – ingen av förändringarna är större än felmarginalen – så tappar regeringens stödparti SD rejält. Minus 2,3 procentenheter jämfört med valresultatet.

Även Centerpartiet tappar i den nya mätningen, drygt en procentenhet.

På vänstersidan går det bättre. Vänsterpartiet ökar med 0,9 procentenheter sedan valet – en statistiskt säkerställd ökning. Socialdemokraterna, som tappade regeringsmakten, stor dock för den största förändringen: på de två och en halv månaderna som har gått sedan valet har partiet enligt SCB ökat med över fyra procent.

Det innebär att oppositionen nu har ungefär 52 procent av väljarnas stöd.

– Det hade givetvis varit roligare om vi hade legat högre. Däremot så vet vi vi har alltid gått avsevärt bättre i val än vad vi har fått i SCB:s partisympatiundersökningar och så även den här gången, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson till Expressen kort efter att siffrorna presenterats.

 

    Inrikes